balgari.bg

Зимата на твореца

Художничката Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово. Завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Дечко Узунов.
Твори в областта на пейзажа, композицията, натюрморта и портрета. Стила й познавачи определят като "експресивен реализъм", за работите й казват, че събират "цветове, които се обичат".
Дора Бонева е рисувала портрети на учителя си Дечко Узунов, който й позира прав, на Георги Димитров, на актьорите Апостол Карамитев и Григор Вачков, на Владимир Висоцки (оригиналът се изгубва, затова художничката го рисува отново). Любимир Левчев, с когото Бонева споделя живота си, също е запечатан на нейните платна. Не успява да завърши портрета на�Людмила Живкова�преди катастрофата, а след това тя много се променя, разказва в интервю художничката, затова след смъртта на Людмила довършва картината по снимки.
В най-новите си търсения художничката се вдъхновява от Златоград, Перперикон, Родопите. Любимият й сезон е зимата.
Дора Бонева е участвала във всички общи художествени изложби в България и в множество представяния на българското изобразително изкуство зад граница. Самостоятелни изложби подрежда в София (1961, 1974, 1979, 1996, 1997), Будапеща, Сегед и Дебрецен (1969), Лондон и Кеймбридж (1970), Хага и Ситард (1975), Варшава и Краков (1977), Москва (1983, 1996), Антиб (1997), Варна и Бургас (2000). През 1989, 1990 и 1993 година участва в Есенния салон в Париж. Избрана е за гостуващ художник на "Грифитс арт център" в Ню Лондон, Кънетикът, за сезон 1994/95.
Носителка е на награди от изложбата "Животът на софийската младеж" (1965), от конкурса "Наградата на София" (1967, 1968), отличие за живопис на СБХ (1970), приз на "Солензара" - Париж, сребърен медал от Френската академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. Бонева е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература със седалище във френската столица.
Нейни картини са притежание на СГХГ, Националния музей на българското изобразително изкуство, галериите в Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, на частни сбирки у нас и в чужбина. Картини на Бонева има чак в Япония, нейни творби присъстват и в сградата на ЮНЕСКО в Париж.

Интервю с Дора Бонева прочетете тук
На снимката: Автопортрет
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google