Изкуство Изобразително изкуство Създателят на графикатурата

balgari.bg

Създателят на графикатурата

Проф. Иван Газдов е роден на 2 ноември 1945 година в Ямбол.
Учи рисуване в курса на Стефан Бъчваров в родния си град, после завършва Художествената гимназия в София в курса на Димитър Арнаудов. През 1970-а завършва Националната художествена академия със специалност "Плакат" при проф. Александър Поплилов.
От 1970 до 1976 г. работи в Центъра по промишлена естетика като график дизайнер, разработва запазени марки, надписи, шрифтове.
Хоноруван асистент е по специалност "Плакат" в Националната художествена академия, а от 1976-а - редовен асистент. Продължава академичната си кариера във висшето училище, чийто възпитаник е, като от 1995-а завежда катедра "Плакат и визуална комуникация". От 1999 до 2003 г. Иван Газдов е ректор на НХА.
Автор е на цикъл лекции за плаката, сборници с рисунки, "Законът на Иван Газдов: постсериозен кодекс със затихващи функции", "BESTсмислици".
Негови са графичните цикли "Гротески", "Линията поздравява петното", плакатните поредици "Игра на силуети", "Anti AIDS", много плакати за издателство "Септември", над 200 карикатури в периодичния печат (от 1961 е сътрудник на в."Стършел").
Проф. Иван Газдов е създател на личния творчески почерк графикатура. От 1987 до 2005 г. е нарисувал около 200 графикатури, сред които циклите "Нещо е излишно, нещо не достига", "Черни докосвания", "Цветна версия".
Оформил е над 100 книги за издателствата "Български писател", "Народна култура", "Народна младеж", "Просвета" и др. От 1986 до 2003-та илюстрира материали в сп. "Жената днес".
Създава гипсова и бронзова пластика, пощенски марки, негово дело е сценографията на постановки на театрална трупа към Дома на Народната армия в Ямбол и на спектакъла "За идиотите, които се набиват в очи" на Елена и Кръстьо Лафазанови.
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Музея на приложните изкуства, художествените галерии във Варна, Видин, Бургас, Стара Загора, Монтана, Ямбол, в Дома на хумора и сатирата в Габрово, както и в музеи и частни колекции зад граница.
Подреждал е 43 самостоятелни изложби, има 34 награди - 20 национални и 14 международни, сред които награда за карикатура от конкурса на в. "Поглед", награда от конкурс за плакат по повод 80 години Олимпийско движение в България, организиран от БОК, Специална награда от Международното биенале за плакат "Автомобилът и околната среда", Почетна награда за карикатура от Международния конкурс на в. "Юмиури шимбун" и др.

Източник: http://bg.wikipedia.org
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google