Изкуство Изобразително изкуство Осмото бронзово чудо

balgari.bg

Осмото бронзово чудо

Пламен Деянов е роден през 1970 г. в София.
Завършва дърворезба в средното училище в Трявна. Следва в Националната художествена академия от 1989 до 1991 г., след което учи в Художествената академия във Виена и отделя по една година от живота си, за да трупо опит и познания в Центъра за изкуство и архитектура MAK в Лос Анджелис, в Университета за изкуство "Мусашино" в Токио и в Международната програма за художнически ателиета - Стокхолм.
От 1996-а досега Пламен Деянов има внушителен брой участия в престижни изложби в Ню Йорк, Лондон, Амстердам, Виена, Хамбург, Лайпциг, Кайро и др.
Самостоятелно излага в Музея за модерно изкуство - Виена, галерия "Майер Кайнер", отново в австрийската столица, в Музея на съвременното изкуство "Вила Кроче" в Генуа, в Галерията за съвременни изкуства "Priestor" - Братислава, в La Salle de Bains - Лион, Quarantine Series - Амстердам, Палацо Дукале - Генуа, Palais Tokyo в Париж, галерия "Хавиер Лопес" в Мадрид, Air de Paris.
Негови творби са включени в общи експозиции на Биенале Шанхай, See History 2006 - Кунстхале, Кил, в галерия "Ghislaine Hussenot" в Париж, в Музея за съвременно изкуство в Загреб, в Галерията за модерно изкуство, Болоня, Money for nothing в Оукланд, САЩ, на Пражкото биенале, в Art & Economy в Хамбург и др.
У нас творби на Пламен идват рядко - той гостува на Биеналето за съвременно изкуство в Шумен през 2006-аи на Годишните награди на М-Тel година след това.
Днес Пламен Деянов работи по монументалния си проект "Бронзовата къща", който ще бъде реализиран в историческия център на родното Велико Търново. Бронзовата къща ще е само първата сграда скулптура от цял ансамбъл от пет сгради с функциите на артцентър в старата столица. Елементи от нея Пламен Деянов вече показва в различни галерии, архивът на проекта ще се пази в наследствена стара къща в Арбанаси.

Още за осмото чудо на света вижте на www.btv.bg

Как Пламен превърна BMW в художествено произведение, прочетете на novinar.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google