Изкуство Изобразително изкуство Майсторът на плаката

balgari.bg

Майсторът на плаката

Художникът Божидар Йонов е роден на 16 февруари 1942 г. в София. През 1968 г. завършва "Стенопис" в Националната художествена академия. Работи в творческия фонд на СБХ като директор на ателие "Пространствено оформление". Художник е в театър "София" до 1992-ра. През 1994 г. става доцент в НХА, където днес е професор по графичен дизайн. Ректор е в периода 2003-2007 г.
Проф. Божидар Йонов работи в областта на пространствения и графичния дизайн, рекламата, типографията, стенно-монументалните и дигиталните изкуства. Подреждал е самостоятелни изложби в Будапеща, Цюрих, Виена, Братислава, Москва, Берлин, Грийсбъро, Алжир, Токио, както и у нас. Участва в международните бианелета и триеналета на плаката в Лахти, Варшава, Монс, Мексико, Бърно, Тояма. Пчели златния медал от Международния конкурс за туристически плакат в Торино, Специалната награда на АПН за плакат на олимпийските игри в Москва, сребърен медал за графичен дизайн на календар от Международното бианале - Бърно, Втора награда от Международен конкурс на ООН за плакат на тема "Правата на човека", награда на СБХ от Биеналето на Българския театрален плакат в Димитровград, Голямата награда за календар на годината от Международен панаир Пловдив - 2006.
Носител е на Годишната награда за рекламен дизайн на СБХ и Специалната награда "Александър Жендов" за постижения в областта на графичния дизайн.
Проф. Божидар Йонов е съосновател на Международното триенале на сценичния плакат - София.

Още за графика прочетете на http://prograficamagazine.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google