Изкуство Изобразително изкуство Художник на гербове и манифести

balgari.bg

Художник на гербове и манифести

Художникът на Манифеста за независимостта на България Харалампи Тачев - първият наш декоратор, е роден на 19 юли 1875-а в Пловдив.
През 1902 г. завършва първия випуск на Държавното рисувално училище в София в класа на Мърквичка, негов учител и в Града под тепетата.
Година след дипломирането си Тачев става един от основателите и пръв председател на дружеството "Съвременно изкуство".
Едва на 35 години, през 1910 г. Харалампи Тачев става професор в Държавното художествено-индустриално училище, наследило Рисувалното училище.
Приложното му творчество е всеобхватно - автор е на корици на книги, илюстрации, грамоти, екслибриси, гербове, медали, банкноти, монети, значки, пощенски марки, бланки, покани, календари, стъклописи, знамена, интериори и др. Изпълнявал е поръчки за Двореца, за Народното събрание, за министерства, банки, акционерни дружества и др.
Оформя българските павилиони на девет световни изложения (през 1905 г. в Лиеж, 1906 г. в Милано, 1907 г. в Лондон и др.).
Фасадите и интериорите на много обществени сгради в България са изработени по проекти на Харалампи Тачев - негова идея е вътрешната орнаментика в храм "Александър Невски", мавзолеят на Александър Батенберг, дворецът "Врана".
Негови са мозайките на Централната баня в София и на Синодалната палата, стъклописите в Столичната библиотека, художественият му отпечатък грее върху къщата музей "Христо Ботйов" в Калофер, църквата "Света Марина" в Пловдив и др. Автор на гербовете на София (на снимката) и Габрово.
Манифестът на независимостта, прочетен на 22 септември 1908-а от княз Фердинанд във Велико Търново, е сред най-големите художествени постижения на Тачев. Документът е изработенвърху пергамент, подписан е от царя и членовете на кабинета и е скрепен с осем кръгли висящи восъчни печата (всеки в сребърно ложе) на отделните министерства. Съхранява се в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб, гербът на Кобурготската династия, дарствен надпис и декоративни елементи.
Харалампи Тачев е починал на 13 април 1944-та в София.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google