Изкуство Изобразително изкуство Метафизичният живописец

balgari.bg

Метафизичният живописец

Рафаел Михайлов е сред най-интересните и модерни наши живописци от първата половина на двайсети век. Създава плътна живопис в много малък формат (до 60 см), в който синтезира различни художествени стилове.
Художникът не принадлежи на никоя художествена школа, има уникален стил. Неговата четка пресъздава всеки предмет чрез художествения стил на епохата, в която предметът е създаден.
Михайлов рисува пейзажи, портрети и натюрморти.
Роден е на 15 март 1902 година в Търново. Завършва живопис в Художествената академия в София през 1934-та. Негови преподаватели са Ив. Ангелов, Харалампи Тачев, Дечко Узунов.
Първите му произведения са експресивни и колоритни акварели, изобразяващи пейзажи и композиции от селския живот - "Селски празник", "Пролет", "Къща в Пасарел", "Родопски овчари на Рожен".
От 1935 до 1961 година Рафаел Михайлов работи като учител.
След 1934-та живописецът рисува маслени пейзажи, натюрморти и интериори. Картините му от този период са изтънчени и лирични - "Къща в Карлово" (1935), "Пейзаж" от с. Пасарел" (1936), "Пейзаж" (1957), "Есен край Княжево" (1960). Рафаел Михайлов претворява и града - в картините си "Лъвов мост" (1960), "Пейзаж от Търново", "Пейзаж от София", "Край канала" (1960) и др.
Участва със свои картини в общите художествени изложби, реди самостоятелни експозици в София (1956, 1963, 1967). Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска, галериите в Пловдив, Търново, Бургас, Русе, Плевен, Варна, частни колекции в страната и чужбина.
Освен с четка Рафаел Михайлов рисува и думи - пише поезия и през 1967-а издава стихосбирката "Мигове". Творецът не обича светския шум и приживе не се къпе в слава. Днес обаче художествената галерия в старата столица носи неговото име.
Считат Рафаел Михайлов за  родоначалник на т. нар. метафизична живопис - тенденция в европейското изкуство от 30-те и 40-те години. Целта на тази школа е да се създава живопис, независима от времето. Рафаел Михайлов търси ефекта на безвременото изкуство по модерен начин, който се основава на прости теми и сюжети - пейзаж, натюрморт, рядко композиция.
След Михайлов в този стил работят Магда Абазова, Васил Бараков и др.
Рафаел Михайлов умира на 20 октомври 1969-а.

Източник: www.galleryloran.com

На снимката - автопортрет на художника
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google