balgari.bg

Българинът от Рим

Световноизвестният скулптор Асен Пейков е роден в Севлиево на 28 юни 1908 г. След трагичната смърт на баща си - народен представител от партията на Александър Стамболийски, през 1923-та Асен напуска столицата и отива в Созопол, където се прехранва като рибар в продължение на четири години.
Осем месеца младият Пейков прекарва в затвора - за притежание на забранена литература.
През 1937-а завършва Художествената академия в класа на Андрей Николов, и то със златен медал. Още като студент Асен  Пейков е участвал в конкурса за паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, като печели втора награда с проекта си. През 1938 г. открива първата си самостоятелна изложба в ателието си на бул. "Цар Освободител" в София. Няколко месеца след това напуска България.
Живее в Париж, Мадрид, Съединените щати, накрая се установява в Рим. В ателието си на артистичната улица "Маргута" прави потрети на изтъкнати италиански интелектуалци и на редица световноизвестни личности.
През 1948 г. Асен Пейков изпраща като подарък на лидера по това време Георги Димитров уникална своя творба - мраморна шахматна дъска с бронзови фигури с размер 15 на 20 см, която днес се съхранява в музея в Севлиево.
Асен Пейков е автор на над 1300 портрета и 17 големи паметници и барелефи.
Най-популярна сред творбите му е 9-метровата статуя на Леонардо да Винчи на римското летище Фиумичино, направена през 1960 г., след като проектът на българина е спечелил в конкурс с 300 участници.
Автор е на 6-метровата Минерва в университета в Бари, мраморния Йоан Кръстител в Рим, фигурата на Атлета в Чекиньола, бюста на папа Пий Дванайсети за конгресния център "Мондо Милиоре" в Рим. На Асен Пейков е бронзовата роза - символ на "Премия симпатия", една от най-престижните римски награди, учредена през 1967 г. Рисува портрети на Федерико Фелини, Борис Христов, София Лорен, Ава Гарднър, Глория Суонсън, Джорджо де Кирико, президента Кенеди, на съпругата си - Емилия де Сантанджело е Боканегра. Сред недовършените му работи е проектът за паметник на Аспарух, представляващ композиция от 36 конници, предвождани от хана.
Асен Пейков умира на 25 септември 1973 г. в Рим.
Площадът пред дома му носи неговото име, както и художествената галерия в родния му град.
Синът му Родолфо се грижи за съхраняване и популяризиране на творчеството му.
Автор на филм за твореца - "Асен Пейков - българинът от Рим", е Мария Траянова.
Творби на Пейков се съхраняват в НХГ в София.

Любопитен разказ за големия скулптор помества www.24chasa.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google