Изкуство Изобразително изкуство Първата дама на експресионизма

balgari.bg

Първата дама на експресионизма

Художничката Бистра Винарова се ражда на 6 ноември 1890 година в София в семейството на Луиза Винарова и генерал Върбан Винаров.
Първоначално учи живопис при известната художничка Елисавета Консулова-Вазова. След това, през 1906 година, семейство Винарови се местят във Виена. След смъртта на баща си през 1908-а Бистра заминава за Германия и следва живопис при проф. Ф. Дорш в Дрезден (1911-1916) и при проф. Ханс Хофман - от 1916 до 1918 година. Влиза в обществото на художниците експресионисти от Червения кръг, като Ото Дикс, Оскар Кокошка, Бенчо Обрешков, Жорж Папазов и други. Излага творбите си в общи експозиции още през 1917-а в Мюнхен.
През 1923 година Винарова се омъжва за Симеон Радев. Същата година подрежда много успешна самостоятелна изложба във Виена. За експозицията рецензия публикува Никос Казандзакис. Големият гръцки писател е бил влюбен в художничката, двамата са водили обширна кореспонденция. Красивата и изтънчена българка вдъхновявава и Райнер Мария Рилке, който и посвещава стихове, преведени и публикувани в сп. "Везни" от Гео Милев.
Заради дипломатическата кариера на съпруга си в периода от 1925 до 1940 година Бистра живее в Турция, Франция, Англия, Швейцария, Белгия, САЩ. Красивата и изтънчена българска художничка вдъхновявава стихове, преведени и публикувани в сп. "Везни" от Гео Милев.
След 9 септември 1944 година семейството на художничката и дипломата е сполетяно от съдбата на повечето видни общественици и интелектуалци - на Бистра не й се позволява да показва платната си, Симеон Радев е уволнен от външно министерство и пенсиониран, забранено му е да се занимава с политическа и обществена дейност.
Бистра Винарова умира на 15 април 1977 година в София.
През 2010 година Държавният архв се сдобива с над 200 платна, графики, акварели и рисунки, създадени от първата дама на експресионизма у нас между 1915 и 1963 година. Картините са дарени от сина й Траян Радев.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google