Изкуство Изобразително изкуство От Родопите до Париж

balgari.bg

От Родопите до Париж

Третият от Бараците - българският художник от еврейски произход Давид Перец, се ражда на 19 февруари 1906 г. в Пловдив.
През 1932 г. завършва Художествената академия в София със специалност живопис при проф. Димитър Гюдженов.
Работи като фирмописец, бояджия, десенатор на тъкани, но тежкият труд не го отклонява от целта - да рисува.
През 1943 г. е интерниран в трудов лагер, но и тук не изневерява на себе си - прави поредица портретни рисунки. През 1947 г. специализира живопис в Париж при Андре Лот. След кратко прибиваване в Израел през 1948 г. Давид Перец се установява да живее и работи в Париж.
Творческото наследство на художника включва маслени картини, офорти, литографии и рисунки с перо. Сред платната му се открояват "Хамалин" (1934), "Сватове" (1935), "Каменотрошачи" (1937), "Родопчанка" (1939), "Провансалски пейзаж" (1971) и други.
Пейзажната живопис на Перец притежава магическо въздействие над зрителя. Неговата художествена реалност е едновременно материална, плътна, осезаема и имагинерна. Той рисува Родопите, морето, българката, селяните. Натюрмортите му пък са и класицистични, и модерни.
След като художникът се установява в Париж през 1949 г., стилът му се развива в посока към лиричната абстракция. През 60-те и 70-те години на двайсети век създава цикъла живопис и графика "Земята след историята" - неговият принос в изкуството на ХХ век.
Давид Перец е носител на медал "Изкуство и култура" първа степен (Румъния, 1947), на награда от изложбата на Парижката школа в Париж (1952), Наградата на Израел (1952), сребърен медал от Парижката община за пейзажа "Пале Роял" (1957).
Негови платна притежават НХГ, галериите в Пловдив и Стара Загора, Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, Националната библиотека в Париж, Картинната галерия в Тулон и колекционери в България, Франция, САЩ, Англия, Канада, Румъния и Израел.
Давид Перец умира в Париж на 28 май 1982 г.

От в. "Дума"

На снимката: Автопортрет, 1951 г.

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google