Изкуство Изобразително изкуство Майстор трето поколение

balgari.bg

Майстор трето поколение

Илия КовачевИлия Ковачев е трето поколение майстор ковач, роден през 1946 г. в Габрово.
Почетен лидер е на Международната гилдия на ковачите. Носител е на множество награди и грамоти от панаири, изложби и съревнования, проведени у нас и в чужбина. Представял е България на международни симпозиуми по ковачество в Полша и Германия. Участвал е в изложби в Русия, Индия, Китай, Монголия.
Най-голямата страст на майстора били механизмите за часовникови кули. Илия Ковачев е реставрирал 12 старинни часовникови механизма за градски кули - в Севлиево, Дряново, Трявна, Елена, Ботевград, Етъра и други. Саморъчно е изработил 9 часовникови механизма за градски кули - в Орешака, Добрич, Широка лъка, Балчик и др.
Едно от най-големите постижения на Ковачев е възстановяването на часовниковия механизъм от шестнайсети век на кулата в Ордруф, Германия, където е творил Й. С. Бах.
Изложба в Дома на хумора и сатирата в Габрово представи в края на миналата година най-забележителните постижения на майстора - църковни и домашни свещници, метални решетки за вграждане, главнарници, уникално 400-килограмово чеверме, "мързелива" верига за камина.
Синът на Ковачев е автор на документална лента за живота на майстора.
Илия Ковачев е починал през 2005 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google