Изкуство Изобразително изкуство Гуруто на модерната визия

balgari.bg

Гуруто на модерната визия

Теодор Ушев е роден на 6 февруари 1968 г. в Кюстендил. Син е на художника Асен Ушев. Учи в Пловдив, а през 1995 г. завършва графичен дизайн в Националната художествена академия. През 90-те се утвърждава с поредица театрални плакати.
От 1999-а Ушев живее и работи в Монреал. От 2010-а преподава и провежда различни уъркшопове и майсторски класове в повече от 20 университети и фестивали по света - в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Англия.
Автор е на късометражни анимационни филми, повечето от които ("Тауър Бауър", детският "Царица", "Човекът, който чакаше" - по текст на Кафка, "Дневниците на Липсет", "Демони", "Глория Виктория") печелят престижни международни награди по цял свят.
През 2013 г. участва на Фестивала за късометражно анимационно кино в Клермон Феран, където е направена ретроспекция на негови творби, а той самият е поканен като почетен член на международното жури на фестивала.
Ушев е автор и на анимацията на заглавната страница на сайта на музиканта от "Пинк Флойд" Дейвид Гилмор.
През 2012-а българската група "Котарашки" направи видеоклип към песента "Демони", продуциран от известния илюстратор.
Извън анимацията Теодор Ушев работи по различни експериментални проекти. През юни 2013-а в Познан прави пърформанс на филмовата си трилогия "XX век" с лайв изпълнение на музиката към филмите със симфоничния оркестър на полския град. През декември същата година подрежда експозиция "Славеи през декември" с картини от сцени на негови филми в Любляна.
Пак през 2013-а в рамките на престижния международен фестивал Sommets du cinema d’animation в Монреал бе открита инсталацията "3-тата страница след слънцето", най-новия проект на Ушев. Инсталацията е дръзка провокация към размисъл за съдбата на книгите в дигиталния свят.

Още за световноизвестния ни аниматор разказва www.dnevnik.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google