balgari.bg

Художник и учител

Художникът Наум Хаджимладенов е роден на 15 юли 1894 г. в Самоков.
Още като дете рисува с въглен от огнището, а после с тебешир по стените.
Върху плочата, на която в училище пише, той пресъздава гледки, видени из шарената Самоковска чаршия. С първите акварелни бои, които си купува, рисува българските войници край Одрин, а по-късно - и бежанците от Кукуш.
Пръв вдъхновител и ценител на рисунките му става неговият братовчед - талантливият художник Павел Кръстев, загинал твърде млад в Първата световна война. Именно той убеждава бащата на Наум Хаджимладенов да го прати в Рисувалното училище.
По време на Първата световна война е в окопите, където губи живота си и приятелят му Димчо Дебелянов.
След войната Хаджимладенов учи при П. Клисуров, Ц. Тодоров и завършва живопис при проф. Иван Мърквичка през 1921 г. Става учител в родния си град. Големият наш скулптор Андрей Николов съветва младия художник да замине за Италия, но синовната привързаност го връща у дома. Учителства дванайсет години.
През 1934 г. са уволнени - съпругата му заради левите си убеждения, той - заради голямата си неприязън към неправдите в живота и заради бунтарските си изказвания.
Местят се в столицата. Тук той е илюстратор на десетки книги, свързва го дружба с Боян Пенев, Владимир Димитров - Майстора, Павел Францалийски и други творци.
Софийският творчески период е най-силният период на Хаджимладенов. Повечето му картини черпят вдъхновение от историческото минало на българския народ.
Работи на Наум Хаджимладенов се включвани в много общи художествени изложби в София и други градове, както и в представяния на българското изкуство в чужбина - в Рьорих Мюзиъм (Ню Йорк, 1935), в Прага, в Атина (1938). Участва в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово. През 1937 г. е награден със златен медал на Парижкото изложение за творбата си "Пазар в Самоков". През 1938 г. на изложба на българска живопис в Атина е награден с орден "Св. Александър", а през 1954 и 1964 г. получава и орден "Кирил и Методий" І степен.
Художникът умира на 20 август 1985 г. в Самоков.
Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Художествената галерия в Самоков, Дом на хумора и сатирата в Габрово, Художествената галерия в Сливен и други окръжни галерии, както и на частни колекции в България, САЩ, Германия, Австрия, Франция, Белгия, Великобритания, Италия, Испания.

Още за самобитния творец разказва http://desant.net
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google