balgari.bg

Първият галерист

През 1905 година художникът Недялко Каранешев отваря първата у нас художествена галерия в Горна Оряховица. Няколко години по-късно я мести в старата столица.
Каранешев е роден на 16 февруари 1877 г. във великотърновското село Хотница. Наследник е на видния културно-просветен и обществен деец на Българското Възраждане Константин Каранешев.
Основното си образование бъдещият художник получава при строгия си баща, после продължава обучението си в гимназиите в Горна Оряховица и Велико Търново.
През 1894 г. започва работа като учител в горнооряховското село Стрелец, макар самият той да е още ученик в последния клас. След като се дипломира в Севлиевската гимназия, младият Каранешев продължава работата си като учител в Стрелец. През същата тази 1897 г. в селото избухва епидемия и даскал Недялко е човекът, който предотвратява разрастването й, като забранява да бъдат целувани както починалите, така и иконите.
Именно тогава Каранешев се среща с Великотърновския митрополит Климент (Васил Друмев). Тази среща е съдбовна за младия учител.
Убеден в качествата на Каранешев, митрополит Климент иска да го прати в Санктпетербургската академия на своя собствена издръжка. Младият даскал отказва. Тогава Климент пише на Вазов, министър на просвещението по онова време, и го моли да вземе "под своето високо покровителство" Каранешев.
Освен че разрешава на младия учител да ползва богатата му лична библиотека, митрополит Климент му дава и препоръка за постъпване в Държавното рисувално училище в столицата. Подкрепя го и горнооряховското поборническо-опълченско дружество "Шипка".
Приемат Каранешев в Рисувалното училище през 1989 година. Конкурсната му работа - изящно изписана ръка – се пази и днес в ателието му.
Недялко Каранешев завършва висшето си образование през 1902 година, след като е обогатил своите знания и талант при преподаватели като Ив. Мърквичка, А. Митов, Н. Кожухаров.
Мечтата му да учи в Италия се сбъдва с помощта на бъдещия му тъст - заможен горнооряховчанин, баща на годеницата му Савка Дограмаджиева.
Във Флоренция Каранешев става прекрасен копист, творби на Леонардо, Рубенс, Тициан излизат изпод четката му.
Днес творби на Недялко Каранешев притежава галерия "Уфици" във Флоренция, великотърновската художествена галерия и др.
Наследството на Каранешев включва още и стихове, както и историческо изследване за Петропавловския манастир.
Недялко Каранешев умира на 10 март 1964 г.
Галерията в Горна Оряховица е единствената институция, която носи името му.

На снимката: Изглед от Горна Оряховица от първите десетилетия на двайсети век

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google