balgari.bg

Монументалистът

altГеорги Чапкънов е роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол, Варненска област.
Завършва Художествената академия в София със специалност "Скулптура", специализира в Париж.
Почти няма голям музей на съвременното изкуство в света, който да не притежава творба ва Чапкънов. Него произведения са изложени в Ермитажа, в Пушкинския музей в Москва, в Националната художествена галерия в София, в Софийска градска художествена галерия, в сградата на Международен олимпийски комитет в Лозана, в "Оцокуши Га Хара Музей" в Япония, в академията "Лалит Кала" в Ню Делхи, в музея на открито "Моран" в Южна Корея, в музея "Мутие" в Швейцария и др.
Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.). Негово дело е един от символите на столицата - на статуята на света София. Автор е на проекти за монети и медали, рисувал е портрети на някои от най-известните българи.
Георги Чапкънов е подредил над 30 самостоятелни изложби в целия свят. Носител е на наградата на Съюза на българските художници за портрет (1969 и 1982 г.), на приза "Златен Езоп" (1975 г.), наградата на музея "Хаконе" в Япония (1990 г.), наградата за скулптура от триеналето на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г., приза "Сулмона" - награда на президента на Италия за портрета на Федерико Фелини през 1993 г., на парижкия Гран При през 2002 г. и др.
Днес Чапкънов ръководи Катедра "Художествена обработка на метал" в Художествената академия - София.

Източници: http://bg.wikipedia.org и www.rakursi.com
 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google