balgari.bg

Опаковащия човек

altКристо Явашев е роден в Габрово на 13 юни 1935 година.
В рода на авангардиста има и учени, и артисти - дядо му е академик Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритос, леля му, Дора Явашева, е съпруга на политика Иван Багрянов, известният актьор Анани Явашев е негов брат.
От 1953 г. Христо Явашев учи в Художествената академия, после продължава образоването си в Прага и Виена. През 1957 г. емигрира, затова е лишен от българско гражданство.
През 1958 г. Кристо вече е в Париж. Там среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. Освен общата рождена дата ги свързва и любовта към монументалното изкуство. Работят заедно, първият им съвместен проект е "Забулени обекти".
Кристо става световноизвестен, след като опакова сградата на Райхстага в Берлин. Най-старият парижки мост - Пон Ньоф, също е облечен в одеждите на авангардното изкуство от българския художник.
През 1991-ва 3100 чадъра са разпънати в Япония и в Калифорния. В Америка "Чадърите" са жълти, в Страната на изгряващото слънце - сини.
40-километрова бяла пластмасова "китайска стена" издига Кристо през 1976-а край Сан Франциско.
Пространствени му художествени инсталации "живеят" не само на сушата - 11 изкуствени острова край Маями са обградени с плаващи платна от розов полипропилен в рамките на проекта му "Обвитите острови".
Последната инсталация на авангардиста (2005 г.) бе разполагането на платнени портали в Сентрал парк в Ню Йорк под името "Вратите" - по протежение на 23 мили по алеите на парка върху рамки, наподобяващи врати, бяха монтирани 7503 парчета оранжев плат.
Тоновете стомана, плат и пластмаса, от които са изработени "Вратите", впоследствие са рециклирани.
Изкуството на Кристо, познато на ценителите в целия свят, е неговият артистичен отговор на глобализацията на държавите и душите. Обвивайки или преграждайки обектите си с плат, пластмаса, метал, той скрива видимото в тях, за да отворим очи за истинската им същност.

От http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google