balgari.bg

Поетът на четката

altЕмил Стойчев е роден на 30 юни 1935 г. в София. Той е единственият наш художник, който представя Източна Европа в каталога на аукционна къща "Друо", както и единственият творец от България, чиято работа е включена в изложба на автори от цял свят, посветена на 2000-ата година.
Творческата му биография започва през 60-те години на двайсети век. Първата експозиция на художника е свалена, тогава Богомил Райнов купува почти всички творби, включени в нея.
През 70-те Аксиния Джурова първа разгадава неговата неконвенционалност на фона на тогавашните естетически канони. Същото десетилетие Емил Стойчев показва свои неща в Париж. През 80-те Стойчев вече "плува в свои води" из парижките галерии. В началото на 90-те Жак Ширак, тогава кмет на френската столица, го кани да подреди свои неща в двореца "Багател" и лично открива експозицията. Оттогава живописецът свързва живота си с космополитния град.
Не закъснява и световното признание. Творби на Стойчев притежават галерии и колекционери по всички континенти.
Художникът е лауреат на две отличия на името на Владимир Димитров – Майстора (през 1979 и 1985 г.), носител е на Голямата награда на международното жури през 1989-а "Златен Езоп", на орден "Стара планина" I степен.
Наричат го "поет на четката", сравняват неговата "непосредствена актуалност" със световни гении като Гоя и Пикасо, откриват в живописта му нещо от литературния талант на Милан Кундера.
За универсалната магия в картините на нашия художник френската изкуствоведка Франсин Демишел казва, че неговото живописно творчество е "урок за свобода".
Луксозен албум с шедьоврите на Стойчев бе издаден в навечерието на 70-годишнината му преди 4 години.
На 1 юли Емил Стойчев получи златен медал на Международната парижка академия. В галерията на Художествената академия бе представен уникалният каталог, в който е събрано част от творчеството на самородния талант. Албумът показва не само картини, а и онова, което се намира на гърба им. Така художникът "открехва завесата", за да надникнем в тайнството на творческия процес. А на гърба на картините има... скици, стихове, размисли.

Още за световноизвестния българин - на trud.bg и liternet.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google