Изкуство Изобразително изкуство Флагманът на футуризма

balgari.bg

Флагманът на футуризма

Николай Дюлгеров се ражда през 1901 година в Кюстендил. През 1920-1921 г. следва Училището за приложни изкуства във Виена, участва в годишните изложения за модерно изкуство.
През 1922 г. продължава образованието си в Дрезден, където подрежда самостоятелна изложба. Следва експозиция и в Берлин.
През 1923 г. Дюлгеров вече е във Ваймар, където посещава Баухаус. Година по-късно Народният музей в София устройва самостоятелна изложба на Дюлгеров.
През 1926 г. Николай Дюлгеров се установява в италианския град Торино. Тук учи във Висшето училище по аритектура на Албертинската художествена академия. Именон в Торино Дюлгеров се свързва с футуристите.
Николай Дюлгеров е единственият българин сред пионерите на европейския авангард от 20-те години на двайсети век. Негови работи се намират в различни колекции в Италия, включително и в Националната галерия за съвременно изкуство в Рим. Създал е архитектурни творби, дизайнерски проекти, реклами в градска среда. Почетен гражданин е на Торино, където живее до смъртта си през 1981-ва.
На 8 юли тази година пространството при Софийската градска художествена галерия приюти изложбата "Множествената художествена идентичност". Експозицията е планирана през 2001 година, по случай 100-годишнината от рождението на художника, но се осъществява днес във връзка с отбелязването на 100 години от първия манифест на футуризма, публикуван в Париж от Филипо Томазо Маринети.
След успешното й представяне в Рим и Торино през 2008 и 2009 година, сега тя е подредена около фонтана в градинката на Народния театър "Иван Вазов" и ще остане тук до 30 септември.

Източници: http://kulturni-novini.info и http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google