Изкуство Изобразително изкуство Скулпторът министър

balgari.bg

Скулпторът министър

altВежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 година в Димитровград. Двегодишен, се мести с родителите си в Хасково. Тук баща му работи в мините. Майка му, прочута певица на турски и български народни песни, умира, когато Вежди е едва на 10. След смъртта й той живее в сиропиталището в квартал Студен кладенец, където учи до седми клас.
Една година учи в средно училище по минна електромеханика в Мадан, после се записва в Художествената гимназия в София, тук Рашидов завършва и Художествената академия в класа по скулптура при проф. Д. Даскалов.
В академията Рашидов преподава след 1978-а.
Повече от 45 самостоятелни експозиции е подредил у нас и в чужбина скулпторът - в Пловдив, Габрово, Базел, Париж, Варшава, Краков, Лондон, Димитровград, Делхи, Москва, Ереван, София, Истанбул, Токио, Виена, Измир, Созопол, Сеул, Берлин, Вашингтон, Претория, Йоханесбург, Белград и др.
Негови статуетки се връчват като награди на много наши авторитетни фестивали и конкурси - "Златна роза" на фестивала на българския филм във Варна, "Полицай на годината" на Министерството на вътрешните работи, наградата за кратък криминален разказ "Атанас Мандаджиев", призът "Обикновен българин" на Радио Нет, приз за красота "Мис Труд".
По случай петдесетгодишнината си през май 2002 г. Рашидов е удостоен с орден "Стара планина".
Автор е на книгата "Изкуство и власт", своеобразен словесен автопортрет.
Беше министър на културата в кабинета на ГЕРБ от 2009-а до 2013-а.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google