Изкуство Изобразително изкуство Кроткият унес на камъка

balgari.bg

Кроткият унес на камъка

alt

Скулпторът Иван Лазаров се ражда на 2 октомври 1889 година в Карлово.
Завършва Държавното художествено училище със специалност скулптура в класа на професор Жеко Спиридонов през 1912-а. Специализира в Академията за изобразителни изкуства в Мюнхен и в Художествената академия в Дрезден като стипендиант на Министерството на просвещението.
През 1919 г. става учител по рисуване в София, а по-късно - преподавател по скулптура в Държавната художествена академия.
Сред създателите е на дружеството "Родно изкуство", негов деен член и председател от 1919 до 1940 г.
През 30-те години е избран за ректор на Държавната художествена академия и остава на този пост до 1945 г.
През 1949 г. Лазаров основава Института за изкуствознание при БАН и е негов директор до края на живота си.
Най-характерно за творческия му почерк според изкуствоведи е изчистеният вид.
Автор е на надгробния паметник на Яворовия гроб (1937), на паметника "Майка" в Дебеляновата къща (1934). Прави скулптури, вдъхновени от фолклора, като "Крали Марко губи силата си", както и фигури на панагюрки, кюстендилки, вакарелки. С всеизвестната си композиция "Те победиха", изобразяваща крачещи един до друг човек и бивол, той вдъхновява Йовков да напише разказ със същото заглавие.
"Хлябът" е онасловена една дълга релефна композиция на Лазаров. Творецът има цяла поредица от трудещи се хора - по поля, мини, фабрики, както и на майстори на народни занаяти. Изобразява ги и по време на усилна работа, и в мигове на почивка. Хлябът, работата, почивката са сред основните теми на "българския Роден", който се старае да пресъздаде българския бит, а не да подражава на чужди образци.
Лазаров работи с всякакви материали - дърво, камък, варовик, зелен айтоски андезит, мрамор. Често използва изкуствения камък.
Починал е на 4 ноември 1952-ра.

Още - на сайта на "Стандарт"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google