Изкуство Изобразително изкуство Още приживе сред класиците на живописта

balgari.bg

Още приживе сред класиците на живописта

altНенко Балкански е роден на 20 септември 1907 в Казанлък.
През 1925-1930 г. учи в Художествената академия в София. През 1930 г. подрежда първата си изложба - в родния си град.
Същата година завършва академията със специалност живопис при проф. Никола Маринов и проф. Борис Митов, а по-късно учи в Париж и Мюнхен.
През 1939-1941 г. специализира във Франция и Италия. В издадената през 1938 година в Лондон представителна антология "Съвременната живопис" от Антони Бертрам е включена репродукция на картината му "Работническо семейство". А репродукция на "Домакиня" на Балкански е поместена в годишния календар на "Аутбан-Ферлаг" - Берлин, през 1959 година сред шедьоври на Рембранд, Караваджо и Дюрер.
През 1937 година за картината "През прозореца" изключителният български живописец получава златен медал от Парижкото изложение на изкуствата. През 1972 година е удостоен с награда и от Международния фестивал "Кан сюр Мер" - Франция.
Своето изкуство класикът на четката споделя със студентите в Художествената академия в София от 1947 година.
Ненко Балкански умира на 19 септември 1977 година.
През 1980 г. съпругата му Лиляна, правнучка на легендарната баба Тонка и внучка на Ботевия четник Никола Обретенов, дарява на фонд "13 века България" 1610 произведения на художника. Над 300 от тях са маслени платна, останалите - акварел, туш и пастели. Освен това съпругата на твореца дарява и къщата им на столичната улица "Латинка" за музей. Родната къща на художника в Казанлък също е музей.

На снимката: Автопортрет на художника

От http://artprice.bg

Какво е вдъхновявало художника, разкрива вестник "Стандарт"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google