Изкуство Изобразително изкуство Законодателят на текстила

balgari.bg

Законодателят на текстила

altМарин Върбанов е роден на 20 септември 1932 г. в Оряхово. Завършва Художествената академия в София, като студент спечелва конкурс за обучение в Китай и заминава за страната, за която е мечтал.
Изучава текстил в Художествената академия в Пекин, тайните на коприната и памука българинът "добавя" към тайнствата на нашата вълна. Идеи за модерен стенен килим Върбанов овладява от своя учител, французина Жан Люрса, с когото се запознава в Париж.
На студентско тържество в китайската столица Марин Върбанов среща бъдещата си съпруга Сун.
Марин, Сун и дъщеря им Боряна се връщат в България през ноември 1958 г. Тук се ражда второто им дете - Феникс, оттук тръгва световното признание за Върбанов. Печели първа награда на биеналето в Лозана с "Композиция 2001". Към приложния факултет на академията художникът основава нова специалност "Текстил". В периода 1967-1980 година пътува непрекъснато между София, където ръководи ателието за тъкани и гоблени към творческия фонд на СБХ, Париж, където работи в Международния център по изкуствата, и Сидни, където преподава в университета и основава Център за гоблени. През 1979 г. излага гоблените си в галерия "Одермат" в Париж.
Върбанов поставя началото на школа, която възражда килимарството. Събира ведно балкански, родопски и странджански багри и достига съвършена абстрактност, изразена чрез на пръв поглед примитивния материал.
Творбите му - стенни килими, скулптури от вълна и памук, фрески от гайтани, носят български дух и космополитно звучене. Най-известни сред тях са "Древна България", "Търново", "Зора", "Старинни мотиви", "Изгряващото слънце", "Вратите на Орфей" и др.
През 1974 г. проф. Марин Върбанов е поканен да преподава в университета в Сиднr. Участва в Международното изложение в Гран Пале. През 1979 г. се среща с Пиер Карден, двамата работят заедно. В началото на 80-те години на двайсети век Марин и Сун Върбанови се установяват в Китай.
Върбанов е първият чужденец, който преподава в Художествената академия в Пекин. Основава Академия по текстил в Ханджоу, която носи неговото име, открива и своя галерия.
Проф. Марин Върбанов завършва своя земен път в Китай през 1989-а. Шепа от прахта му е пренесена в България и погребана в Централните софийски гробища, друга част е положена в Париж, трета е оставена в Пекин.
През септември 2009-а галерията на Художествената академия в Ханджоу подреди експозиция, онасловена "Марин Върбанов и китайският авангард през 80-те", посветена на творчеството на световноизвестния творец.

Източници: http://www.bgsever.info

 

Коментари  

 
#1 tonibogdanova 2012-01-03 16:23
Приятно ми е да чета,такива статии за кадърни българи!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google