balgari.bg

Модерният класик

altБенчо Обрешков се ражда на 27 април 1899 година в Карнобат.
От 1918 да 1920 година учи в Художествената академия, където негови преподаватели са Петко Клисуров и Иван Ангелов. През 1926-а се дипломира по специалността "Живопис" на Художествената академия в Дрезден в класа на професор Оскар Кокошка и Ото Дикс. Специализира пластика при прочутия Антоан Бурдел в парижката академия "Гранд Шомиер" и участва в изложби в Париж от 1925 до 1927 година, когато се връща в родината.
Първата си самостоятелна изложба Обрешков показва в Карнобат през 1919 година с благотворителна цел, а през цялата му творческа биография живописецът подрежда 17 самостоятелни експозиции - в София, Дрезден, Атина, Букурещ, излага и заедно със Златю Бояджиев и Георги Баев през 1962 година в столицата.
Платна на Бенчо Обрешков са притежание на НХГ, СГХГ, Художествената галерия в Бургас и други градове, галерии в Стокхолм, Прага, Виена, Дрезден, Букурещ, Атина и частни колекции.
При бомбардировките над София през 1944 година повече от 250 негови картини са унищожени.
Бенчо Обрешков е носител на множество отличия, сред които наградата "Ерен Зойгнис" (1926, Дрезден), "Гран при" (1937, Париж), "Феникс" (1938, Атина), наградата на БАН за изкуство (1938), "Орден за изкуство" (1938, Букурещ), орден "Кирил и Методий" II степен (1963) и др.
Бенчо Обрешков твори в областта на портрета, пейзажа и натюрморта, вдъхновява го битът на рибарите и моряците. В портретите му се оглеждат състоянията на душата, пейзажите му почти винаги са населени с хора. Творческият му светоглед синтезира живописно-пластичните системи на импресионизма, експресионизма, фовизма и неокласицизма, което прави Обрешков модерен класик.
Живописецът умира на 8 април 1970 година.
Кирил Кръстев е автор на монография за художника, издадена в луксозно томче (на снимката) с 41 цветни и 613 черно-бели репродукции на негови творби.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 Още - на www.monitor.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google