Изкуство Изобразително изкуство Вдъхновени образи и букви

balgari.bg

Вдъхновени образи и букви

Художникът Евгений Босяцки - потомък на руски дворяни и български социалисти, е роден на 21 май 1929 г. в София. През 1954 г. завършва стенопис в Художествената академия при проф. Георги Богданов. Твори в областта на графиката, рисунката, живописта, книгооформлението и илюстрацията.
От 1954 до 1958 година работи на свободна практика. Бил е главен художник на издателство "Медицина и физкултура". От 1968 г. до 1974 г. е главен художник на Държавно обединение "Българска книга". Работил е и в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", в Комитета за култура, дирекция "Изложби и панаири на книгата".
Самостоятелни изложби Босяцки е редил в София, Севлиево, Габрово, Разград, Елин Пелин и др. Илюстрирал е произведения на повече от 50 български автори, сред които Смирненски, Йовков ("Вечери в Антимовския хан"), Емилиян Станев ("Легенди за Сибин" и "Антихрист"), Павел Матев ("Мен ме измъчва красотата", "Ти сън ли си?"), Владимир Башев. Автор е и на илюстрации в произведения на световната литература - Шекспир ("Сонети"), Сервантес ("Дон Кихот"), Михаил Шолохов ("Тихият Дон"), Алексей Толстой (разкази), Валентин Разпутин ("Разкази и повести") и др.
Евгений Босяцки е един от създателите на в. "За буквите" през 1979 г., разработва графичната му концепция на базата на старобългарски шрифтове.
През 1979 г. в космическия кораб, с който летят Георги Иванов и Николай Рукавишников, са илюстрациите на Босяцки "За буквите" от Черноризец Храбър и "История славянобългарска" на Паисий (на снимката).
Носител е на наградата на СБХ през 1967 г. и 1968 г., на първа награда от Националната изложба за илюстрация през 1969 г., на два сребърни и три бронзови медала, както и на две грамоти от участия в конкурси в Международната изложба на изкуството на книгата - Лайпциг, през 1965 и 1971 г. Награждаван е два пъти с орден "Кирил и Методий".
Почина на 18 декември 2009-а

От www.vesti.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google