Изкуство Изобразително изкуство Художникът на ордени

balgari.bg

Художникът на ордени

Райчо Пеев Харбалиев е роден на 30 декември 1919 г. в Смолян.
Гимназиалното си образование завършва през 1939 г. в родния си град. След като отбива военната си служба във Военноморските сили във Варна, учи в Географския институт и в Медицинската школа в София до 1943 г.
Участва в заключителния етап на Втората световна война като адютант на медицинска служба. След войната работи в Министерството на народната отбрана. Учи архитектура в Държавната политехника, но напуска, за да постъпи на действителна военна служба като технически офицер.
През 1976 г. преминава в запаса със звание полковник и става сътрудник в Министерството на отбраната и Държавния съвет в отдел "Ордени и медали".
Още като ученик в Смолян Райчо Пеев се вдъхновява от изобразителното изкуство. Учителят му по рисуване Никола Иванов - Шаната, пръв забелязва неговата дарба и с него младежът за пръв път споделя мечтата си да стане художник.
Несбъднатата мечта подтиква Райчо Пеев да започне да събира ордени, медали, значки, военни знаци и др. С течение на годините става притежател на една от най-богатите колекции в страната.
Наученото от колекционерството възражда амбицията му сам да проектира медали, значки, отличия. В продължение на повече от 35 години медалното изкуство става неразделна част от живота му.
Първият проект на Пеев е от 1959 г. - тогава създава медала "За прослужени години във Въоръжените сили на НРБ". Последния си проект завършва през 1984 г., това е юбилейният медал "40 години от победата над хитлерофашизма". Автор е на 24 държавни медала, 19 медала на ведомства, 246 значки, 35 кокардни знака и др. Сред тях са юбилейни медали на Българската народна армия, Министерството на вътрешните работи, Строителни войски и др. По поръчка на Българска гражданска авиация, на Булгарплодекспорт, на Булгартабак, на спортни организации и туристически дружества полк. Харбалиев изработва проекти за настолни медали, значки, нагръдни знаци и др.
Връх в творчеството на Райчо Пеев в областта на фалеристиката е отличителният знак "Маршалска звезда" за армейски генерал.
През 1988 г. Райчо Пеев дарява колекцията си на Регионалния исторически музей в Смолян. Дарението се състои от 3728 ордена, много медали, значки, отличителни знаци, голяма нумизматична и филателна сбирка.
Полк. Райчо Пеев умира на 4 февруари 1995 г. в София.

Материалът се базира на публикация в списание "Военноисторически сборник" от 2008 г.

 

Коментари  

 
#1 Росица Илиева 2012-08-28 10:12
Райчо Пеев е автор и на Космонавтската звезда на НРБ.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google