Изкуство Изобразително изкуство Изследователят на Леонардо

balgari.bg

Изследователят на Леонардо

Големият ни художник Цветан Цеков - Карандаш, е роден на 24 ноември 1924 г. в с. Махалата, Плевенско.
През 1941 г., преди да постъпи в Художествената академия, той изучава рисуване с перо при Илия Бешков. Бешков разкрива на своя ученик очарованието на черно-бялото изображения, живописното в графиката и графичното в живописта и го въвежда в Леонардовата философия на сферичната композиция.
В Академията, която завършва с отличие при Дечко Узунов, Цветан Цеков се заема с изследване на сферичната перспектива в живописта на Италианския ренесанс и по-специално - с картинната геометрия на Да Винчи. Изучава още история на изкуството при Николай Райнов, а перспектива - при Симеон Велков.
Псевдонима Карандаш му дава през 1942 г. главният редактор на вестник "Нашенец" Стоян Нейков, с чието семейство художникът живее. Още като студент, в началото 1946 г., Карандаш става един от основателите на вестник "Стършел", където работи повече от 40 години. Автор е на предварителния афиш на вестника, издаден на 5 януари 1946 г. - "Търсете всеки петък веселия вестник "Стършел".
По случай 85-годишнината си художникът подреди изложбата "В лабиринта на Леонардо" (на снимката).
В дългогодишните си проучвания на творчеството на Леонардо Карандаш оспорва редица утвърдени представи за картинната геометрия в произведенията на ренесансовия гений. Изследването му е без аналог в световната практика. Карандаш установява автентичните числа на Леонардо, с които енциклопедистът оразмерява пространството на "Тайната вечеря". С експониране на българска реконструкция на образа на Христос в мащаб 1:1 с оригинала от Миланския манастир Santa Maria delle Grazie косвено се повдига и въпросът за истинското възстановяване на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи на фотограметрична основа и въз основа на автентичните Леонардови числа.
Карандаш почина на 2 февруари 2010 година.

Източник: www.vesti.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google