Изкуство Изобразително изкуство Художникът на "Карикатурна България"

balgari.bg

Художникът на "Карикатурна България"

Карикатуристът Александър Божинов е роден на 24 февруари 1878 година в Свищов. Завършва живопис в София.
Още като студент Божинов става отговорник по картините и карикатурите в току-що основания хумористичен вестник "Смях и сълзи".
След дебюта в "Смях и сълзи" работи във "Вечерна поща", "Ден" и "Дневник", където се утвърждава като водещ карикатурист. От 1902 до 1904 г. Божинов живее и работи в Мюнхен. След завръщането си у нас се присъединява към издавания от Кипров и Силянов хумористичен вестник "Българан". Вестникът обединява цвета на младата литературна и артистична бохема. На страниците му Божинов се изявява не само като майстор на шаржове и карикатури, но и като автор - пише стихове и фейлетони, а по-късно и художествена критика. "Българан" просъществува до 1906 г., а през 1916 г. е подновен като списание.
През 1929 г. Александър Божинов е избран за дописен член на БАН, а след 1939 г. - за редовен член.
Карикатурите на Божинов се отличават с разнообразните си теми и остроумния текст.
Себе си и своите приятели Елин Пелин и Александър Балабанов Божинов увековечава в карикатурната композиция "Тримата мускетари". Много от известните хора по онова време у нас "захранват" шаржовете на художника, като най-често перото на карикатуриста преувеличава някое от качествата им, за да го осмее. "Герои" на рисунките му са Яворов, Пенчо Славейков, Вазов, Петко Тодоров и други интелектуалци и общественици. За негова изложба в галерия "Тръпков" разказва в документалните си творби Михаил Кремен.
Сред най-ярките герои на Божинов са героите от разказите на Елин Пелин Пижо и Пендо (на снимката). Духовитите карикатури и живописни творби, рисувани с акварел и масло, надминават 10 хиляди.
След 9 септември 1944-та карикатуристът става жертва на репресии - арестуван е и е изправен пред така наречения Народен съд. Обвиняват го, че е приятел с цар Борис III, и осъждат безпартийния присмухелник на една година затвор и глоба от 1000 лв.
Александър Божинов умира в София на 30 септември 1968 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за "бащата на карикатурата" прочетете в списание"Тема"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google