Изкуство Изобразително изкуство Уникален творец с поглед, вперен в незримото

balgari.bg

Уникален творец с поглед, вперен в незримото

Самобитната художничка Саша Тодорова е дете на художник и литераторка.
Завършва химия в СУ, работи като учителка. Когато се пенсионира, се отдава на любимите си занимания.
Пише поезия и през 1996 г. издава стихосбирката си "Звукът на спиралата". Седем години по-късно я преиздава, илюстрирана с нейни графики и цветни изображения. Занимава се и с дърворезба и иконопис. Участва във възстановяването на храма в село Сопица, Брезнишко, напълно безвъзмездно.
Духовните търсения на Саша Тодорова я водят през йога, ци гун, тай чи, рейки, фън шуй, метода "Силва".
Първата си изложба Тодорова подрежда през 1999 г. Тогава показва 110 цветни графики, повечето от които пресъздават символите на сакралната геометрия и торсионните полета. Следват експозициите "Звън от Всемира", "Сътворението" и др.
Според Саша Тодорова Паневритмията е космически танц. В разработката си "Поглед върху сакралната геометрия и теорията за торсионните полета, заложени в Паневритмията" тя стига до извода, че при оформянето на пентаграма в кулминацията на танца в енергоинформационен план се получава фигура с форма на сърце. За Саша това е символът на третото хилядолетие.
През 2007 г. Саша Тодорова продължава в експозиция темата "Звън от Всемира", вече с екоакцент. Адаптира за групово провеждане медитацията на Друнвало Мелхизедек "Навлизане в свещеното пространство на сърцето". След посещението на изследователя на водния кристал д-р Масару Емото в България у художничката се ражда идеята за изграждане на фонтан-светилище в центъра на София с уникалния кристал на думата България.
През 2009 г. Саша Тодорова подрежда експозициите "Послание на духа" и "Екоарт".
За най-новия й проект - "Звукът на спиралата", прочетет на http://kafene.bg.
Интервю с художничката помества www.ludimladi.bg.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google