balgari.bg

Със сърце от Япония

Рима Мирска е родена на 10 януари 1946 г. Изучава английски и датски език в Копенхагенския университет. През 1974 година завършва английска филология в Софийския университет.
От 1977 до 2003 г. работи в посолството на Кралство Дания в София. През 2002 г. е наградена със Сребърен медал с корона на кралицата на Дания Маргрете II.
От 1973 до 1976 г. Рима Мирска е в Япония, където получава своята преподавателска диплома от Школата по икебана Согецу в Токио. През 1986 г. публикува книгата си "Изкуството икебана", а две години по-късно и книга за деца "Икебана", която печели Годишната читателска награда на вестник "АБВ".
През 2003 г. Рима Мирска е избрана за член на престижната Асоциация на преподавателите на школата по икебана "Согецу".
През 2005 г. издава албума "Вдъхновения", в който композициите от цветя са съчетани с традиционни български съдове и са ситуирани на фона на пространства в Стария Пловдив, Копривщица, балканското селце Туден и др. Съпроводени са с български и английски поговорки
От 1992 до 1995 г. Рима Мирска води курс по икебана към Фондация "Св. Св. Кирил и Методий" . През 1995 г. основава "Сога" - единствената у нас школа по икебана. Сога е името, което Рима Мирска получава при дипломирането си в Токио, в превод то означава нежна трева.
Рима Мирска е популяризирала изкуството икебана и чрез повече от 50 изложби в цялата страна, над 30 демонстрации по подреждане на цветя според законите на древното японско умение, 7 инсталации на открито.  
Нейната школа по икебана редовно участва с изложби в Дните на японската култура в България. Цветните й композиции съпътстват всяко важно събитие в японското посолство.
Рима Мирска почина на 22 юни 2009 г. 

Източник: http://soga.hit.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google