balgari.bg

И стените оживяват

Най-известният ни графити-художник - Насимо, показа свои творби в първа самостоятелна изложба в новата галерия "1908" на столичната улица "Ангел Кънчев". 50 непоказвани досега платна, скулптури, видеоматериали, снимки на бодиарт включва експозицията.
Сбирката е селектирана специално за Канада, където Насимо (или Станислав) ще гостува в галерия "The Fall".
Поканата за представянето във Ванкувър идва от сп. "Between the Cracks", които откриват българския графити-артист в интернет и слагат негови творби на кориците на два поредни броя.
Насимо е роден в Търговище през 1979-а, започва да рисува, когато е на 15. Най-напред шари скучни стени в родния си град, а после - във Велико Търново, където завършва изобразително изкуство. Рисувал е в почти всички големи градове в България, както и в Прага, Виена, Варшава, Будапеща. Казва, че всеки град го вдъхновява по различен начин. Прага например го грабнала с улиците и къщите, а София - с хората и мръсотията.
Всеки от графитите му е зареден с различно настроение, посланията са провокативни и "спектърът" им е изключително широк - от влиянията на рекламните "матрици" до търсенията на духовните лидери.
Насимо е организирал стрийтарт-изложби, негово произведение е на корицата на сборника Graffiti world, смятан за свещената книга на графити-артистите по света.
През 2007 г. сп. "Едно" издаде "Napalm Graffix" - първата българска книга с графити-изкуство, в която са събрани творби от 12-годишния труд на Насимо.
През лятото на 2013-а Насимо нарисува огромен портрет на благотворителя Дядо Добри върху жилищен блок в столичния квартал "Хаджи Димитър".

 
Още - на www.indigovo.info
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google