Изкуство Кино Награждавана по света, забранявана у нас

balgari.bg

Награждавана по света, забранявана у нас

Режисьорката Бинка Желязкова е родена на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършва Държавното висше театрално училище в София през 1951 г.
След дипломирането си започва работа като асистент-режисьор във Филмова студия "Бояна". Първият й филм - "Животът си тече тихо…" (1957), заснет съвместно със съпруга й - сценариста Христо Ганев, не вижда бял свят чак до 1988-а. Такава е съдбата и на други ленти на творческия и житейски тандем. Филмът "Привързаният балон" (1967) по сценарий на Йордан Радичков също е крит от българската публика десетилетия.
В края на 50-те години на миналия век Бинка Желязкова е една от малкото жени режисьори в света, които снимат игрално кино. 
Режисьорският й почерк е силно повлиян от неореализма и френската Нова вълна, както и от руското кино. Поетичната визия и метафоричността на филмите й нареждат нейния киноезик до създаденото от Фелини и Тарковски. 
Във филмите си Бинка Желязкова и Христо Гонев воюват с посредствеността и нагаждачеството, с предателството и кариеризма. Затова в годините на социалистическия реализъм наричат Бинка "непослушното момиче на българското кино". Творбите й печелят награди на фестивали в Москва, Кан, Монреал, Берлин, Карлови Вари, но у нас ги забраняват.
Лентата "Последната дума" е показан в Кан през 1974 г., но съветският представител в журито не одобрява присъдената му награда.
Големият успех на Желязкова и Ганев е филмът "А бяхме млади" (1961), който им носи и широко международно признание, обичани от българската публика са "Басейнът" и "Голямото нощно къпане".
Режисьорката е автор и на документалните ленти "Нани-на" и "Лице и опако" (1990).
Двамата със съпруга си Христо Ганев са носители на Наградата за цялостен принос в българското кино, връчена им през 2007 г.
Бинка Желязкова ни напусна на 31юли 2011 г.

Повече за съдбата на бунтовната режисьорка разказва вестник "Стандарт"
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google