Изкуство Кино Българка рисува Холивуд

balgari.bg

Българка рисува Холивуд

Калина Иванов е родена в София. През 1979 г. семейството й емигрира и се установява в Ню Йорк. Калина е на 19 години. В Америка завършва Факултета по дизайн в Школата по изкуства "Тиш" на Нюйоркския университет и магистратура във филмовия факултет пак там. 
Първоначално работи като сториборд-артист - художник, който скицира бъдещия филм кадър по кадър. Като "дясна ръка на режисьора" Калина работи с Нанси Савока в "Домашни светци", с Джонатан Деми в "Мълчанието на агнетата" и "Манджурският кандидат", с Робърт Редфорд в "Телевизионно състезание" и "Повелителят на конете". Рисува още "Слипърс" на Бари Левинсън и "Вагон 44" на Питър Бърг.
Неин е дизайнът на лентите "Дим" и "До посиняване" на Уейн Уонг, "Лулу на моста" на Пол Остър, "Мис Слънчице" (с номинация за Оскар) на Джонатан Дейтън и Валери Фарис.
През 2009-а Калина печели "Еми" за биографичната драма на HBO "Сивите градини", по чиято сценография работи, и наградата на американската Гилдия на сценографите за същия филм.
Сценограф е на "Заешка дупка" (също номиниран за Оскар), "Клетвата", "Моето дръзко момиче", "Градски момичета", "Кафява захар", "Плувецът", "Хаос в понеделник вечер" и др. Работи за най-новия филм на Робърт Редфорд "Конспираторът".
Най-новият й проект е комедията "Боговете се държат неприлично" с Кристофър Уокън, Джон Туртуро, Шарън Стоун и зр.
За репресираните си баба и дядо Калина Иванов снима документалния филм "Най-дългата сянка" като част от филмовия фестивал на организациите за човешки права.

Източник: www.24chasa.bg
 
 
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google