Изкуство Кино Аристократът на киното

balgari.bg

Аристократът на киното

Големият режисьор Иван Андонов е роден на 3 май 1934 година в Пловдив.
Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1956 г. в класа на проф. Моис Бениеш. Първата си роля в игралното кино получава през 1957 г., тя е във филма "Години за любов". Снима се и в "на малкия остров" (по сценарий на Валери Петров), "Инспекторът и нощта", "Отклонение", "Мъже в командировка", в тв поредицата "На всеки километър" и др.
Дебютира като режисьор през 1963 г. с лентата "Пейзаж".
"Трудна любов" (1974) е първият игрален филм, който Андонов режисира. Следват класически български филми като "Самодивско хоро", "Покрив" (носител на награда на Фестивала на българския филм във Варна), "Дами канят", "Бяла магия", "Опасен чар", "Мечтатели", "Самодивско хоро", "Вчера", "Адио, Рио", "Вампири, таласъми", сериала "Дунав мост".
Лентите на Иван Андонов печелят награди и в чужбина - "Бяла магия“ взима второ място в Кадис (Испания), "Опасен чар" е с Голямата награда в Кианкиано (Италия) и специалната награда на журито в Шамрос (Франция). Варненският фестивал отличава още "Мечтатели" и "Вчера", който печели и Голямата награда в Сан Ремо (Италия) и награда за най-добра режисура в Москва. 
Иван Андонов е носител на орден "Кирил и Методий" втора степен.
Напусна белия свят на 29 декември 2011 г. 

Пълна филмография на актьора и режисьора помества http://bg.wikipedia.org

Още за аристократа на киното - на http://kulturni-novini.info
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google