Изкуство Кино Нежната ръка на документалното кино

balgari.bg

Нежната ръка на документалното кино

Именитата кинодокументалистка Невена Тошева получи приза за цялостно творчество на Българската филмова академия преди дни.
Тази година режисьорката навърши 90 - родена е на 25 нуари 1922-ра в село Гърло, Пернишко
Работата си в киното започва като монтажист в кинохрониката.
От 1956-а до 1964-та създава многобройни обекти за кинопрегледи. През 1964-та снима първата си документална лента - "Етюд".
Следват филми, обагрени от деликатната режисьорска визия на Тошева, която търси човешкото, духовното у героите си, като се взира в ежедневието им, слуша ги какво си говорят, пита ги за какво мечтаят.
Нейната камера запечатва упорития труд на селекционерите от Института по пшеницата ("Лято на надеждите", 1973), загрубелите ръце на тютюнопроизводителките от Банско ("Звеното", 1975), духовния подвиг на тружениците на българското образование ("Учители", 1978).
В "Толкова ли съм лош?" (1965) изследва родителскитя свръхамбиции, раждащи зубрачи, в "Измерения" (1968) герои са мъжете, изграждащи каскадата "Въча" - обикновени работници, които не са точно "авангардът на социалистическото строителство".
През 1979-а Невена Тошева обръща режисьорския си поглед към проблемите на възрастните хора - снима лентата "Пансион". Но не за да покаже материалната база в домовете за стари хора, а за да изследва корените на самотата и чувството, че вече на никого не си нужен.
Сред малкото филми на историческа тематика, правени от Тошева, е киноразказът "Кръстю Раковски - един обречен" (1991).
Най-драматична съдба обаче има творбата й "Феномен", сниман през далечната 1975-а. Това е разказ за Ванга - но не пророчицата, а човека. Невена Тошева наблюдава многобройни сеанси на феномена, вижда тълпите, обсаждащи дома на Ванга, слуша дискусиите на учени по проблема. И изгражда образа на една "земна" светица - уникален сред всички изследователи на пророчицата.
Този филм е виждан от малцина - само веднъж е излъчван по телевизията, прожектиран е само за тесни професионални кръгове.
Днес лентата е превърната в книга - също уникален акт в българската култура. "Ванга. Автентично" съдържа не само записите от епизодите, включени във филма, но и целия материал, останал по една или друга причина извън него.
Филмите на Невена Тошева са награждавани не само у нас, но и на международни кинофоруми. "Етюд" е отличен в Бергамо и Кан, "Най-хубавата приказка" - в Прага, "Звеното" - в Москва и Лил, а "Корени на българската култура" (1983) печели "Златото на Тоскана" в Монтекатини Терми.
Лентата "Толкова ли съм лош?" има "Сребърна роза" от фестивала във Варна, "Учители" взима "Златен ритон", а "София на бъдещето" - приз за цялостен принос в Пловдив.
Невена Тошева е автор и на документалната книга "Докато паметта ми е жива".
Режидьорката ни напусна на 3 юни 2013-а.

По публикация в сп. "Понеделник"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google