Изкуство Кино Скромен и в главните роли

balgari.bg

Скромен и в главните роли

Големият актьор Ицхак Финци е роден на 25 април 1933-та в София.
Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955 г.
Играе в театрите в Димитровград (1955-1957), Бургас (1957-1960), столичния Сатиричен театър (1960-1967), Театъра за младежта (1988-1990), Малък градски театър (след 1990-а) и др.
Най-запомнящите се роли, които е изиграл, са в "Сизиф и смъртта", "На приказки с Карел Чапек", "Апетит за череши", "Опера за три гроша", "Молиер", "Рожден ден", "Когато розите танцуват", "Лунната стая" и др.
Споделя, че най-много му е помогнал режисьорът Леон Даниел, с кого работи за пръв път в Бургаския театър. Там се учи и от режисьори, като Вили Цанков, Юлия Огнянова, Методи Андонов. В киното най-ярко е партньорското му с Едуард Захариев.
Дебютира пред камера в лентата "Звезди" на Конрад Волф през 1959-а.
Следват "Морето", "Птици и хрътки", "Краят на песента", "Трета след Слънцето", "Сиромашко лято", "Бягство в Ропотамо" на Рангел Вълчанов (1973), "Последната дума" на Бинка Желязкова (1973), "Преброяване на дивите зайци" на Едуард Захариев (1973).
Сред класическите творби с Ицко Финци са и "Баща ми бояджията" на режисьора Стефан Димитров, "Вилна зона" на Едуард Захариев, "Щурец в ухото" и "Господин за един ден".
Снима се в тв поредицата "По дирята на безследно изчезналите“ на режисьора Маргарит Николов (1979), в "Чонтвари" на Золтан Хусарик, в "Немирната птица любов" на Рангел Вълчанов. Играе под режисурата на Луиджи Перели, Михалис Какоянис, брат Тавиани.
Най-младото ни кино също не може без Финци - тук са лентите "Пансион за кучета" на Стефан Командарев, "Откраднати очи" на Радослав Спасов, "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов, "Летете с Росинант" на Джеки Стоев.
Ицхак Финци е автор на музикален филм за Куба, озаглавен "В Хавана през август", сам Финци е цигулар от класа.
През 1991 г. получава "Аскеер" за цялостно творчество. Носител е на награди за най-добър актьор от Международния фестивал на телевизионните филми в Прага, от Международния кинофестивал "Златната роза" - Варна, на Фестивала на малките театрални форми - Враца. През 2004 г. е удостоен с орден "Стара планина" - първа степен.
Наградата на София за принос към киноизкуството Ицко Финци получи на 17-ия София филм фест 2013-а.

Интервю с актьора помества вестник "Новинар"

Още - на http://kino.dir.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google