Изкуство Кино В силната роля: силен характер

balgari.bg

В силната роля: силен характер

Васил Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в Стара Загора в семейство на бежанци от Мараш, Западна Тракия.
Професионалната му кариера е обречена на киното, театъра и телевизията, където изиграва над 200 роли.
Още в ученическите си години Васил Михайлов се преобразява като Дядо Мраз и с характерния си тембър пита децата дали са били добри през годината. След като завършва гимназия, работи две години като шлосер в завод в Стара Загора. После кандидатства във ВИТИЗ. Проф. Желчо Мандаджиев го приема в своя клас и през 1964 г. Михайлов завършва театралната академия.
В София първите му роли са в Театъра на Българската армия. Играе Боян в "Боян магесникът" под режисурата на Анастас Михайлов.
Следват "На дъното" на Горки, "Съд на честта" на Рангел Игнатов под режисурата на Крикор Азарян, Чеховите "Вишнева градина" и "Вуйчо Ваньо", Вазовите "Службогонци" и "Двубой", "Луна за несредници" на Юджийн О`Нийл, "Опит за летене" на Радичков и много други. Освен в Театъра на армията Михайлов играе и в театър "Иван Димов" в Хасково, в столичния Театър 199, в Народия, в театър "Движение".
Първата си роля в киното Михайлов получава още 24-годишен в "Хроника на чувствата" на Любомир Шарланджиев.
Снима се и в "Краят на песента", "Хора отдалеч", "Маргарит и Маргарита", "Басейнът", "Сам сред вълци", "Като песен" и други емблематични ленти.
В телевизионния театър пресъздава Нягул в Йовковата "Албена", Стамболийски в "Процесът Стамболийски" на  Пелин Пелинов, Македонски във Вазовите "Хъшове".
Във филмографията на Васил Михайлов преобладават силни характери, оставили дълбока следа в историята или в литературата, като хан Кубрат (в "Хан Аспарух"), хан Крум (в "Денят на владетелите"), Стефан Стамболов (във "Величието и падението на Стефан Стамболов"), Петко Каравелов (в "Мечтатели"), Сюлейман ага (във "Време разделно"), Вълкадин (във "Вълкадин говори с Бога"). Ролята, която му носи най-голяма популярност, е в едноименния тв сериал - капитан Петко Войвода.
Носител е на награда за мъжка роля за Старшията в "Герловска история" на Х фестивал на българския филм - Варна (1971), Първа награда за ролята му в "Сизве Банзи е мъртъв" на І национален преглед на камерните театрални постановки - Варна (1977), Награда на Съюза на българските филмови дейци за мъжка роля в "Капитан Петко войвода" и за ролята на Кубрат в "Хан Аспарух" (1981), Награда за мъжка роля за ролята в "Капитан Петко войвода" на ХVІІ фестивал на българския игрален филм - Варна (1982), Специална награда за ролята на Бъч във филма "Събеседник по желание" на ХVІІІ фестивал на българския игрален филм - Варна (1984), Награда за мъжка роля за "Вълкадин говори с Бога" на Международния телевизионен фастивал "Златната ракла" - Пловдив (1997).

Още за актьора и човека Васил Михайлов - на http://elenak.blog.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google