Изкуство Кино Режисьорът на големите

balgari.bg

Режисьорът на големите

Любомир Шарланджиев е роден на 18 април 1931-ва в Горна Джумая (днес Благоевград).
През 1956 година завършва ВИТИЗ при Желчо Мандаджиев.
Дебютира като актьор в лентата на Янко Янков "Това се случи на улицата". Снима се в "Години за любов" под режисурата отново на Янков и именно тук среща Невена Коканова, за която се жени година след това и чийто талант развива във филмите си.
В Габровския театър Шарланджиев работи като режисьор през 1956 и 1957 г., а през сезон 1958/1959 е в Русе. Специализира в Общосъюзния държавен институт по кинематография в Москва при Михаил Ром.
На сцената Шарланджиев поставя "С любовта шега не бива", "Всяка есенна вечер", "Януари".
Върнал се в родината след стажа при Ром, Шарланджиев започва работа по сценария на Тодор Монов "Хроника на чувствата". Филмът излиза на екран през 1962 г.
Две години  по-късно лентата му "Веригата" по сценарий на Анжел Вагенщайн печели "Златна роза" на Фестивала на българския филм във Варна.
През 1966-а Шарланджиев снима Невена Коканова във филма си "Карамбол" по повестта на Атанас Ценев "Замъкът на бялата роза". Следва "С дъх на бадеми" по сценарий на Павел Вежинов (1967). 
"Прокурорът" по пиесата на Георги Джагаров (1968) е филм с трудна съдба - 20 години не стига до своята публика. Чак през 1988-а е показан, присъдена му е и награда за режисура на Съюза на българските филмови дейци.
Преживял тежко посегателството на цензурата, Шарланджиев работи по "На всеки километър" - най-гледаната българска тв поредица (1969-1972), заедно с Неделчо Чернев.
Обаятелни образи, силни характери и разтърсващи съдби пресъздава Шарланджиев в "Най-добрият човек, когото познавам" (1973) по романа на Лиляна Михайлова "Отвори, аз съм". Лентата печели Специална награда на Фестивала на българския филм във Варна. Три години по-късно реализира "Спомен за близначката" по сценарий на поета Константин Павлов.
През 1979-а Шарланджиев пристъпва към екранизацията на романа на Димитър Вълев "Трите смъртни гряха" като съсценарист и режисьор.
Умира внезапно на 22 юли 1979-а. "Трите смъртни гряха" е довършен от Невена Коканова.

Още за легендарния режисьор - на www.monitor.bg и liternet.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google