Изкуство Кино Лошият в страшния филм

balgari.bg

Лошият в страшния филм

altГеорги Черкелов се ражда на 25 юни 1930 г. в Хасково.
Макар да записва право в Софийския университет, следва само три години.
Намира призванието си в театъра след завършването на ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1956 г., където се дипломира като актьор и режисьор.
Сценичната му кариера започва във Врачанския театър. Играл е също така и на сцените на Младежкия, Сатиричния и Народния театри. От 1985 до 1990 е директор на Плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния. Режисьор е на постановката "Спасителят в ръжта" на Селинджър, чиято премиера е на плевенска сцена.
Черкелов е изиграл над 100 роли в театъра и близо 70 в киното. Той е пресъздал най-много централни герои в Шекспирови пиеси на наша сцена.
Седмото изкуство го изкушава през 1961 г., когато се снима в "Последният рунд". Следват "Смърт няма" (1963), "Невероятна история" (1964), "Вълчицата" (1965), "Цар и генерал" (1966), "Бялата стая" (1968), "Сватбите на Йоан Асен" (1975), "Хан Аспарух" (1981), "Закъсняло пълнолуние" (1996) и много други. В телевизионните сериали "Под игото", "Изгори, за да светиш", "Четвъртото измерение", "Демонът на империята" също пресъздава незабравими образи.
Пред камерата Черкелов е признат майстор на отрицателния персонаж (въпреки че играе с успех и положителни роли). Неговите герои са хладнокръвни и рационални, умни и талантливи, независимо че често защитават обречена кауза.
Най-голяма известност на Георги Черкелов носи ролята на Велински от сериала "На всеки километър".
Последните изяви на актьора са във "Версенжеторикс", където партнира на Жан-Клод ван Дам, и във филма на сина си - режисьора Иван Черкелов, "Стъклени топчета".
Георги Черкелов е сценарист и режисьор на лентата "Спирка Берлин" (1982), автор е на автобиографичната книга "Разкази иимейли" (2010).
Последните дведесетилетия актьоръ и съпругата му Зина живяха в къщата си в луковитското село Ъглен.
През 2001 г. Черкелов е удостоен с орден "Стара планина", "Аскеер" за цялостен принос получава през 2009 година.
Георги Черкелов почина на 19 февруари 2012-а.

Източник: http://movie.pop.bg

Интервю с Черкелов можете да прочетете тук.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google