Изкуство Кино Доайенът

balgari.bg

Доайенът

Коста Цонев е роден на 3 юни 1929 г. в столицата.
Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в София със специалност "Актьорско майсторство".
На сцената на Младежкия театър и на театър "София" изиграва десетки роли - жалони в българския театър, широката публика го познава от превъплъщенията му в постановки на телевизионния театър.
В киното пресъздава образа на разузнавача Емил Боев в екранизациите на романите на Богомил Райнов, но изиграва и много други - драматични и комедийни роли.
Създава ярки образи в "Човекът от Ла Манча", "Историята на един кон", "Както ви харесва", "Сватбите на Йоан Асен", "Дом за нашите деца", "Баща ми, бояджията", "Жребият".
Играе на сцените на Младежкия театър и театър "София". ПРевъплъщава се в Дон Жуан ("Каменният гост" от Пушкин), Найден Баров ("Вяра" от Т. Генов), Меки Ножа ("Опера за три гроша" от Б. Брехт), Ричард ІІІ в едноименната пиеса и Жак в "Както ви хареса" от Шекспир, Чорбаджи Петко ("Първите" от П. Ю. Тодоров, Героят ("Картотека" от Т. Ружевич), Рене Галимар ("Мадам Бътерфлай" от А. Д. Уднг).
Цонев е бохем и ценител на женската красота. Има син и дъщеря, женен е два пъти. Негов брат е сатирикът Васил Цонев, другият му брат живее в Австралия.
През 2001 г. влиза в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото народно събрание. През 2005 г. отново е избран за депутат от същата политическа партия и е най-възрастният народен представител.
Коста Цонев е автор на мемоарните творби "Дон Кихот от Красно село" и "Моите жени, моите роли".
Доайенът на театралното ни изкуство получи Специалната награда за цялостен принос "Аскеер 2011".
Коста Цонев ни напусна на 25 януари 2012 г.

Още - на www.dnevnik.bg

За Дон Кихот от Бистрица разказва вестник "Труд"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google