Изкуство Кино Осъдена на творчество душа

balgari.bg

Осъдена на творчество душа

altВъло Радев се ражда на 1 януари 1923 г. в ловешкото село Лесидрен.
През 1942 г. получава гимназиално образование в Ловеч, след което служи в Българската армия и завършва Школата за запасни офицери. Участва във Втората световна война като адютант на помощник-командира на 10-и пехотен полк.
Въло Радев учи в операторски клас във Висшия държавен институт за кино в Москва при големия майстор Борис Волчек. Завършва през 1953 г. Оттогава 1990 г. работи в "Българска кинематография".
Оператор, сценарист и режисьор е на 14 игрални филма, сред които киношедьоврите "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Осъдени души", "Адаптация" и др.
Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк съхранява в "Златния каталог" лентата на Радев "Крадецът на праскови" по едноименната повест на Емилиян Станев.
Въло Радев е носител на наградата "Златната роза" от кинофестивала във Варна за филма "Цар и генерал" и "Най-дългата нощ", за лентата "Черните ангели" има награда от фестивала в Карлови Вари през 1970 година.
За режисура на "Осъдени души" по романа на Димитър Димов Въло Радев печели приз на Съюза на българските филмови дейци.
Удостоен е с орден Народна република България" - III степен, орден "Кирил и Методий" - II и I ст., а посмъртно - и с орден "Стара планина".
Автор е на книгата "Изгубени пространства", която критикът Александър Грозев определя като "лично изповедна".
Въло Радев ни напусна на 28 март 2001-ва.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за твореца - в есето на Борислав Гърдев тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google