Изкуство Кино Господин за един ден

balgari.bg

Господин за един ден

altТодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен.
През 1965-а завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Играе в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и Театър "София". Снима се в над 30 филма, сред които дебютната му роля в "Цар и генерал", след което - в "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар", "Топло" и др. В жанра ситком Тодор Колев се пробва в поредиците "Морска сол" и "Сутрешен блок".
Големият комик е близък и с музиката - свири на цигулка от дете, дори е кандидатствал в Консерваторията, свири и на акордеон, на китара и саксофон.
Става известен през 1970 г. с дебютната си песен - "Песента на кафето".
Първият му самостоятелен рецитал е на Младежкия конкурс за забавна песен през май 1973-та, когато излиза в зала "Универсиада" с оркестър "Метроном". През 1979 г., в новогодишната телевизионна програма, за пръв път се превъплъщава в образа на циганина Манго, образ, който разработва по-късно в пхоредицата тв скечове "Иръпшъните". Любовта между сцената и музиката "ражда" кавъра на "Let It Be" - "Как ще ги стигнем американците", тази пародийна творба става символ на цяла епоха и "шапка" на телевизионно предаване.
Музикалните пристрастия на артиста печелят първа награда на конкурса "Бургас и неговите трудови хора" през 1982 г. с песента "Някога по дългия бряг". Тодор Колев пее по стихове на Борис Христов ("Петимата музиканти", "Самотният човек"), солист е на Биг бенда на БНР, дълготрайно сътрудничество го свързва с Георги Борисов и неговите "Динамит брас бенд" и "Георги Борисов брас бенд".
В театъра талантът на Мистър Опасен чар разцъфва - емблематични са ролите му от "Лодка в гората" (в Пловдивския драматичен театър) и "Човекоядката" (Театър "София").
Известно време Тодор Колев споделя сценичния си опит със студентите в НАТФИЗ.
В началото на 90-те актьорът влиза в политиката - депутат е във Великото Народно събрание и културен аташе в посолството ни в Канада.
След завръщането си у нас създава заедно с Джони Пенков и Рангел Вълчанов шоуто "Как ще ги стигнем…", излъчвано първоначално по радио "Витоша", а по-късно - на честотите на Ефир 2 на БНТ - на живо от зала 2 на НДК. От 26 октомври 1998 г. шоуто е с ново име - "Вход свободен", и се излъчва по Канал 1.
"Жалба за младост" пък е заглавната песен от албума му "Най-доброто на Тодор Колев", излязъл през 2002 г. Сред шлагерите в албума са "Песен за средната възраст", "Камион ме блъсна", "Виолета" и, разбира се, култовото парче "Сто кила ракия давам".
През 1999 г. Тодор Колев издава своята автобиография, озаглавена "Варненското софиянче от Шумен. Житие и страдание грешного Тодора", в комплект с компактдиск с най-популярните си песни. През 2006 г. читателите на списание "Паралели" класират комика на трето място в допитването "Най-популярните български актьори на всички времена".
Макар да твърди, че няма време да му се случи нещо интересно, за юбилея Господин за един ден си подарява екскурзия до Лаго ди Комо, а на публиката - "спектакъл с намигане", онасловен "100 години Тодор Колев".
Актьорът почина на 15 февруари 2013 г.

Източник: www.sivosten.com

Вижте интервю на вестник "Труд" с актьора

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google