Изкуство Кино Най-добрият човек, когото познавате

balgari.bg

Най-добрият човек, когото познавате

alt

Първата дама на българското кино Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 година в Дупница.
Започва кариерата си като стажант-актриса в средата на 1950-те в Ямболския театър, без да има специално образование.
През 1957 г. изиграва дебютната си роля в киното - във филма "Години за любов" на режисьора Янко Янков. В лентата Любомир Шарланджиев - бъдещият й съпруг - изпълнява главната роля. По това време Невена Коканова е на 18 години.
В сезон 1957-1958 е в Габровския театър, където играе в постановката на Шарланджиев "С любовта шега не бива" от Алфред дьо Мюсе.
Снима се в над 50 роли.
Големият й пробив на екран е ролята на Ирина - най-магнетичният женски образ в българската литература, в "Тютюн" на Никола Корабов по романа на Димитър Димов. Годината е 1962-ра.
На снимачната площадка на Любомир Шарланджиев Невена Коканова израства като актриса. С него тя снима "Карамбол", "Най-добрият човек, когото познавам", "Спомен за близначката", "С дъх на бадеми", "Трите смъртни гряха".
Безсмъртни са ролите на Невена в тв поредицата "Вечери в Антимовския хан" на режисьора Павел Павлов, в "Опасен чар" на Иван Андонов, "Търновската царица" на Янко Янков, "Дами канят" на Иван Андонов, "Момчето си отива" на Людмил Кирков, "Крадецът на праскови" на Въло Радев и много други.
През 1969 г. голямата ни актриса се снима в лентата на италианската режисьорка Лилиана Кавани "Галилео Галилей".
Блага Димитрова пише "Отклонение" специално за Невена. Филмът е реализиран през 1967-а от режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов.
Невена Коканова си отиде от тоя свят на 3 юни 2000 г.
Ямболският театър носи нейното име, в града се провеждат театрални празници "Невена Коканова".

От http://bg.wikipedia.org

Режисьорът Павел Павлов разказва за мемоарната си книга, посветена на примата на българското кино, пред www.bgfactor.org.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google