Изкуство Кино "Бащата" на сериала

balgari.bg

"Бащата" на сериала

Неделчо Чернев е роден на 1 март 1923 г. в град Мъглиж, Казанлъшко.
Завършва Държавната театрална школа в София през 1947 г. в класа на Боян Дановски. Започва работа като асистент-режисьор в Народния театър, следва един сезон във Врачанския театър и го канят в Театъра на армията. Тук Неделчо Чернев остава девет години и режисира 24 творби.
Когато стартира Българската телевизия, Чернев е сред поканените да се присъединят към екипа на новата медия.
На 15 октомври 1960 г. се състои премиерата на първия ни тв спектакъл, ознаменувал раждането на родния телевизионен театър - "Последната нощ". Той е дело на артиста Лео Конфорти, с постановчик Неделчо Чернев и с участието на Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Димитър Бочев и Виолета Донева. Следват екранизации на новелата на Богомил Райнов "Юнгфрау" с Андрей Чапразов, Константин Кисимов, Иван Кондов и Жени Божинова (1961). През 1962 г. Чернев поставя "Произшествие на тихата улица" по повестта на Павел Вежинов.
Тогава Чернев прави крачката от "театър пред камера" към телевизионен филм, който прераства в сериал. Първата му творба в жанра, на който у нас той е създател, е "Русият и Гугутката" с Георги Калоянчев и Петър Чернев (брата на режисьора). Филмът излиза през 1965-а, а година по-късно е готово и продължението му - "Грамофон и маслини за моите приятели".
Следващото предизвикателство пред младия режисьор е "С пагоните на дявола" (1967) - пет тв серии по романа на Борис Недялков "Майорът от SS".
Натрупаният опит зад камерата довежда до феномена "На всеки километър" (1969), сниман съвместно с Любомир Шарланджиев - това е първата българска кинотворба, претърпяла два сезона (втората част от поредицаат излиза на екран през 1971-ва).
Първия си цветен филм Чернев завършва през 1976-а - "Изгори, за да светиш!" по сценарий на Антон Дончев.
Между 1978 и 1981 г. Неделчо Чернев снима поредната си екранизация по Николай Хайтов - 12-серийния "Капитан Петко войвода", следват "Фалшификаторът от "Черния кос" (1983) и "Денят не си личи по заранта" (1985) - съответно 3 и 6 серии по известните романи на Хаим Оливер и Богомил Райнов.
Между 1987 и 1990 г. Чернев работи по друг много популярен 20-сериен филм, екранизация на романа на Лиляна Михайлова "Един тъжен мъж", изграден от 4 части по 5 серии - "Дом за нашите деца", "Време за път", "Неизчезващите", "Бащи и синове". Този сериал е последният във филмографията му.
Неделчо Чернев почина на 8 януари 2000 г. 

Подробно за големия режисьор - на http://liternet.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google