Изкуство Кино Епохални лица за един ден

balgari.bg

Епохални лица за един ден

Виртуозният гримьор Димитър Коклин е роден на 3 септември 1938 г. Завършва Техникума за художествени занаяти в столицата. Любовта му към киното го отвежда в студията за игрални филми, където се записва на курс за гримьори. След завършването на обучението печели конкурс и остава да работи като помощник-гримьор.
Първата му самостоятелна работа е във "Веригата" на Любомир Шарланджиев. Шансът му се усмихва, когато един ден титулярният гримьор не идва на работа. Младият Коклин реализира своята концепция за облика на героя - избягал затворник, и тя много допада на режисьора.
Филмите, за които Коклин "рисува" лица, са десетки. Работил е и в Театъра на Българската армия. За пред камера гримьорът има повече свобода да пресъздава образа, а за сцена се работи по-мащабно, с по-широк замах, споделя художникът.
Повече от десетилетие Димитър Коклин работи с актьорите в "Каналето", "Хъшове" и "Шоуто на Слави". Предизвикателствата, които телевизията поставя пред него, са в ежедневното пресъздаване на персонажи от актуалната действителност.
При създаването на образ е много важна връзката между актьор и гримьор, смята Коклин. При актьори като Стефан Рядков - с "универсални лица", няма нещо, което да не може майсторът да направи.
Сред светилата в професията Димитър Коклин откроява Кристофър Тъкър от "Бразилия" на Тери Гилиъм и Дик Смит, взел "Оскар" за стария Салиери в "Амадеус".
Не се бои, че компютрите ще оставят гримьорите без хляб, и определя работата си като сплав от педантизъм и фантазия.
Редом с работата си в "Шоуто на Слави" Димитър Коклин предава тайните на занаята на свои ученици.

Любопитни разкази за художника прочетете на paper.standartnews.com и www.segabg.com.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google