Изкуство Кино Наш аниматор с две награди "Еми"

balgari.bg

Наш аниматор с две награди "Еми"

Росен Върбанов, аниматор в световноизвестната кинокомпания "Дисни", е единственият българин - носител на две награди "Еми". Най-престижния приз за тв творчество е присъждан на Росен за работата му по "Мики и чайката" от поредицата за Мики Маус и за сериала "Бренди и мистър Уискас".
През 2000 г. художникът е отличен с приза "Ани" - за музикалното анимационно шоу "Хензел и Гретел".
Росен Върбанов наследява таланта от майка си, която е инженер. От дете предпочита черно-белите изображения, най-много обича да рисува коне.
Завършва специалността "Бижутерия и металопластика" в Техникума по приложни изкуства в София.
Учи в Лесотехническия институт, записва се на двегодишен курс по анимация във ВИТИЗ.
Завършва като първенец на групата и след положен тест отива в Будапеща, за да работи по немски анимационен филм. Година и половина по-късно печели награда на "Панония филм" за анимация.
Предлагат му режисьорска работа, но Росен отказва и през 1992-ра заминава за Лос Анджелис. Работи в студията "Класки Чупо", после неговият продуцент се премества в "Дисни" и така българинът попада в най-престижната компания за анимационно кино в света.

Източник: www.novinar.net

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google