Изкуство Кино Тъжният смешен човек

balgari.bg

Тъжният смешен човек

Георги Русев е роден в село Костенец, в семейството на свещеник, преселник от Македония, на 7 май 1928 година. През 1952 г. завършва ВИТИЗ със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов. Започва актьорската си кариера в Драматичния театър в Пловдив, няколко години играе в софийския Младежки театър, след което отива в Пернишкия театър и работи тук от 1966 до 1990 г. От 1977 г. ръководи Театър "Боян Дановски" в Перник. Удостоен е със званието "Народен артист".
Сред основателите е на Малък градски театър "Зад канала" през 1990 г. През последните години изигра много роли и в Театър 199, в частния театър "Алтернатива" и в Народния.
Една от първите му роли е Езоп в едноименната постановка на Леон Даниел - още през 1959 г. в Пловдивския театър. Следнат образите му в "Чучулигата" на Жан Ануи, Тефик бей в "Левски" на  Васил Мирчовски (в Младежкия театър), Разумния в "Рейс" на Стратиев (в Перник). Сред най-добрите му образи на сцената са и персонажите му в пиесите на Йордан Радичков "Суматоха" и "Опит за летене", в "На дъното" на Горки, в "Нищо не помня" (в Театър 199) и др.
В киното Георги Русев дебютира през 1966 г. във филма "Началото на една ваканция". Интереса му към седмото изкуство запалват сценариите на Георги Мишев. Участва в много от емблематичните български филми от 1970-те и 1980-те години. Незабравими са ролите му (обикновено на отрицателни герои) от "Селянинът с колелото", "Дами канят", "Матриархат", "Преброяване на дивите зайци", "Опасен чар", "Изпити по никое време", "13-ата годеница на принца".
Играе малки, но запомнящи се роли в "Оркестър без име", "Вчера", "Адио, Рио", "Вилна зона". В телевизионните поредици за деца и юноши "Васко да Гама от село Рупча" и "Фильо и Макензен" актьорът за характерните роли на смешния строг човек е незабравим, а най-новото българско кино също черпи от неговия талант и опит ("Пътуване към Йерусалим", "Стъклени топчета", "След края на света", "Вампири, таласъми".
През 2006 г. Георги Русев бе удостоен с почетната награда "Аскеер" за цялостно творчество.
Актьорът за отрицателни роли ни напусна на 1 април 2011 година.

Пълна филмография на Георги Русев - на http://movie.pop.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google