Изкуство Литература

balgari.bg

Поет за хитове и забранени филми

Писателят Иля Велчев е роден на 26 февруари 1947 г. Баща му - Борис Велчев, е секретар и член на Политбюро на Централния комитет на БКП през 70-те години.
Иля Велчев завършва кинорежисура във ВГИК.
Автор е на двайсет и седем книги с поезия и проза, на десет игрални филма, на много сценарии и тв постановки, сред тях "Тайни стихотворения", "Любовта на въжето към птицата", "Ако си дал", "Генерал по любов", "Жестоко за двама", "Лудата и гладиаторите", "Филмът на живота", "Краят на един съвършен любовник", "Тайната на дяволския род", "Бай Ганьо, жив ли си?", "Божи знак" и др.
Негови са спектакли "Обличането на Венера", "История на живуркането" и др., филмите "Мандолината", "Дубльорът", "Сладко и горчиво", "Последната възможност", "Ако те има".
По стихове на Иля Велчев са изпети хитовете "Хризантеми", "Кой ражда болката", "Стари мой приятелю", "Осъдени души", "Майчице свята", "Ако те има", "Блус за двама", "Ако си дал".
Сериалът "Завръщане от Рим" - първата българо-европейска тв продукция (с италианската телевизия РАИ 1) е забранен, властта го заклеймява като носещ рушителни свободни идеи, и българският зрител още не го е видял.

Още - на www.24chasa.bg
Етикети:
 

Писателят с много професии

Тодор Велчев - Тато, е роден на 15 август 1935 г. в Перник.
Завършва Морското училище във Варна през 1954 година, следва седем семестъра медицина. Упражнява над 20 професии, сред които моряк, бетонджия, миньор, арматурист, треньор, спасител, управител на почивна станция, директор на филмова продукция, помощник капитан на траулер, редактор в телевизионния театър, готвач, тв водещ.
Тато е един от първите каскадьори у нас (1957), основател е на културизма в България.
Започва писателския си път късно. Предизвиква го пътеписът на Радичков "Неосветените дворове". Открива го редакторът Леонид Грубешлиев, учител му е белетристът Васил Попов. С общи усилия двамата създават най-добрия български писател маринист. Смъртта на Салвадор Дали пък го провокира да грабне четката и да впечатли с картините си дори Богомил Райнов.
Автор е на повече от 350 разказа. Приживе Тодор Велчев издава 12 книги - "Фантазия за белите шапки", "Формула 1", "Щъркели в пламъците", "Сините папагали", "Опашката на белия кит", "Стрелецо, прицел си", "Лов на гърмящи змии", "Пияният октопод", "Къща от светлина", "Море без капитани", "Окото на циклона", "Звездният разбойник".
Повествованието му се отличава с особена сила, закодирана в думите и мислите на персонажите - сила делнична и в същото време високодуховна, такъв вижда писателят героя си - обикновен човек, търсещ границите на измеренията житейски.
Носител е на Голямата литературна награда "Варна", на литературната награда "Николай Хайтов" и др.
Тодор Велчев напусна белия свят на 19 септември 2010 г.

Още за писателя разказва www.24chasa.bg
Етикети:
 

Хроникьор на нашето смешно-тъжно време

Белетристът и сценарист Владо Даверов е роден на 27 август 1948 г. в Плевен.
Сред най-известните му творби е "Вчера", превърнат във филмово произведение - символ за няколко поколения българи.
Няма да е пресилено, ако се каже, че киното роди романиста Владо Даверов, пише Борислав Гърдев на www.palitrabg.net.
Като автор на кратки прозаични форми Даверов се утвърждава с разказа "Имена на жени" (1985) и новелата "Много дни до есента" (1987).
Работата му като сценарист на някои от най-добрите български филми ("Живот до поискване", "Вчера", "Суламит") оказва благотворно влияние върху формирането и развитието на романиста Даверов.
Енергията, натрупана с "Вчера", Даверов успешно използва при написването на следващия си роман - "Кенеди" (1992), останал навремето недооценен.
Следват "Възторжен и див" (1996), "Ангели небесни" (1998), "Животът на другите" (2003) - романи за кризите, които обществото ни изживява след промените.
"Господин директорът на пристанището" (2006) пък е микс от пародия на черен роман, политическа сатира и психотрилър.
За Държавна сигурност Даверов пише тетралогията "Чудовището ДС".
През 2009 г. излиза "Primetime" - продължението на култовата "Вчера", където се проследяват съдбите на героите от романа, писан по филмов сценарий.
През 2010 г. Даверов изненадва с художествено-документалната хроника "Групов портрет", в която разкрива драмите, сполетели скандалните журналисти Георги Стоев и Боби Цанков.
Последният роман на Владо Даверов е "Ягодовите полета". Определя го като роман документ, своеобразна изповед, в която разказва за близки за него хора като Борислав Джамджиев, Георги Богданов, Христо Фотев, Калина Ковачева, Христо Калчев, Георги Трифонов и Виктор Пасков.

Етикети:
 

Създателят на българския супершпионин

Богомил Райнов е роден на 19 юни 1919 година в София. Син е на академик Николай Райнов.
Завършва гимназия в столицата и философия в Софийския университет.
Преподава естетика в Художествената академия. В периодичния печат оставя диря като заместник-главен редактор на в. "Стършел" (1947-1953), главен редактор на сп. "Художник" (1949-1950), заместник-главен редактор на сп. "Септември" (1950-1953), главен редактор на сп. "Изкуство" (1952-1953), заместник-главен редактор (1960-1963) и главен редактор на в. "Литературен фронт" (1966-1970). Сътрудничи на вестници, списания, електронни медии, пише романи и киносценарии.
От 1953 до 1960 г. Райнов е аташе по културата в българското посолство в Париж. Има научни публикации в областта на естетиката, изкуствознанието и културологията. Автор е на многобройни монографии за изобразителното изкуство и по история на теософията, сред които "Стилът в изобразителните изкуства (увод в стилознанието)" (1948), "Пътищата на ционизма" (1969), "Ерос и Танатос" (1971), "Портрети" (1975), "Тайното учение" (2003), на биографичните "В името на отца" (2001) и "Людмила" (2003).
Много от романите и повестите на Богомир Райнов са екранизирани, сред тях "Инспекторът и нощта", "Пътища за никъде", "Умирай само в краен случай", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Господин Никой", "Денят не си личи по заранта", "Голямата скука", "Бразилска мелодия", "Един наивник на средна възраст", "Реквием за една мръсница", "Тайфуни с нежни имена", "Черните лебеди".
Пише романите "Само за мъже", "Не ме разсмивай", "Тихият кът", "Ченге втора употреба", "Цветовете на болката" (2004), "Тайната", "Магичен фенер", "Тютюневият човек".
Именно Райнов е създател на образа на Емил Боев, разузнавача герой, соцверсията на Джеймс Бонд. Романите за него се радват на голям успех.
Богомил Райнов е противоречива фигура. Дългогодишен заместник-председател на Съюза на българските писатели и член на Централния комитет на БКП, той изиграва голяма роля за налагането на социалистическия реализъм в литературата.
В една от последните си книги - "Людмила", Райнов оставя интересни сведения за задкулисието в българския културен и политически живот през 80-те години на двайсети век и опитите да се разчупи идеологическото тесногръдие.
Писателят умира на 8 юни 2007 година.

Етикети:
 

Създател на език

Милен Русков е роден на 23 юни 1966-а в Бургас. Завършва българска филология в СУ.
Автор е на три книги, и трите отличени с престижни награди. "Джобна енциклопедия на мистериите" (2004) получава наградата за дебют "Южна пролет". "Захвърлен в природата" (2008; издадена в САЩ три години по-късно) печели наградата ВИК за роман на годината. "Възвишение" (2011) е удостоен "Златен век" на Министерство на културата (2012) и Награда "Христо Г. Данов" (2012).
"Възвишение" - уникален поглед към възрожденска България, е претворен с голям успех на сцената на Пловдивския театър.
Русков е превел и над 20 книги от английски, сред тях "Изповедите на един английски пушач на опиум" на Томас де Куинси, "Пари" на Мартин Еймис, "Как да гледаме философски на живота" на Джеръм Джеръм, и др.
"Всъщност Милен Русков е съчинил не просто език, а съзнание - несъществуващо и все пак възможно. Създал е глас, който обсебва", пише за разказвача критикът Бойко Пенчев.
Русков е носител на наградата "Кръстан Дянков" за превод (2009).

20 въпроса към Милен Русков задава www.capital.bg

Откъси и критика - на http://liternet.bg
Етикети:
 
Страница 1 от 28

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google