Изкуство Литература Вулгарният хроникьор на нежната революция

balgari.bg

Вулгарният хроникьор на нежната революция

Писателят Христо Калчев е роден на 11 август 1944 г. в София.
Четиригодишен е, когато изпращат баща му и двамата му чичовци в Белене само защото са възпитаници на Роберт колеж. Изселват семейството в Делиормана, с майка си и баба си живеят далеч от родната София до 1953-та. После Калчев завършва английска филология в Софийския университет благодарение на майка си, която го издържа, като дава уроци по английски и френски. Републикански шампион е по фехтовка.
Първата му книга е сборникът разкази "Инерция" (1976). До 1990-а излизат още 13 негови творби, по-известните сред които са "Луда вода" (1980), "Вътрешна светлина" (1981) и издадената между 1987 и 1989 г. поредица "Белият дявол ". 
След 1990-а Калчев написва 25 романа, които определя като принадлежащи към създадения от самия него жанр "вулгарни". В тях писателят разказва за възникването на сенчестия бизнес и неговите лица.
Трилогията "Нерон Вълкът", "Калигула Бесният" и "Цикълът на Месалина" (1996-1998), "Ликвидирайте генерала" (1998), "Кървавият път на коприната" (1999) са продадени в стотици хиляди екземпляри.
В текстовете си Калчев предрича голяма част от показните разстрели в периода 1990-1999-а, прогнозира дори убийството на министър-председателя Андрей Луканов. Споделя, че знае кои са изпълнителите на "мокрите поръчки" за като Илия Павлов, Васил и Георги Илиеви, Поли Пантев, Бай Миле, Клюна и др. Днес от всички "погребани" от Христо Калчев жив е само Майкъл Чорни.
Писателят с грубоватото чувство за хумор е директен е само в белетристиката си.
"90 от 100 полицаи минаха на другия бряг", обяснява той генезиса на престъпността в интервю за "Труд".
"Политици няма в държавата. Има хора, които временно са се добрали до властта и които задължително обслужват интереси, защото всяка силова структура си има парламентарно лоби", е неговата оценка за държавните ни мъже.
"Аз съм поръчков писател. Докато пиша, си поръчвам водка", самоиронизира се видният бохем.
След 1990 г. Калчев обяснява, че се е захванал да пише една-единствена книга, само че я издава на отделни части.
"В нея използвам езика на улицата, защото друг не е възможно да се употребява в такава обстановка. Един ден ще сумирам целия този труд от вулгарни романи и ще го озаглавя "Кървавият преход на една нежна революция". Тогава ще стане ясно. Ще се разбере, че "Калигула Бесния" и "Нерон Вълка" са били исторически четива, само маскирани като вулгарни романи..."
Христо Калчев почина на 22 март 2006-а. И днес неговите романи са  сред най-търсените четива, излизащи на българския пазар.

Източник: www.vesti.bg
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google