Изкуство Литература Познавачът на истинския Шекспир

balgari.bg

Познавачът на истинския Шекспир

Александър Шурбанов е роден на 5 април 1941 г. в София. Завършва английска филология в СУ и през периода 1970-1971 г. е лектор по български език и литература в Лондонския университет. Година след това става асистент в Софийски университет, а през 1977 г. е избран за доцент по английска литература. През 1979-1981 г. Шурбанов е лектор по българска литература и култура в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. През 1983-1987 г. е декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийски университет, една година - 2004-та, е преподавател в Университета в Олбани.
Александър Шурбанов е всепризнат шекспировед, учен от европейска величина, талантлив поет, блестящ публицист.
Първият значителен превод на Шурбанов е "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър през 1970 година. Неговият "Хамлет", отличен с наградата "Христо Г. Данов" за 2006-а, критиката определя като "автентичния Шекспир".
Превежда поезията на Дилън Томас (1992), стиховете на Рабиндранат Тагор (1986), "Изгубеният рай" на Джон Милтън (1981).
Поезията на Шурбанов е събрана в стихосбирките "Забравени облаци", "Цветята на скрежа", "Звън на време", "Гълъбът пред моя прозорец" и др.
Научните му интереси обхващат литературата и драматургията на английския ренесанс.

Още за поета и преводача - на http://kulturni-novini.info

Интервю с Александър Шурбанов помества www.novinar.net
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google