Изкуство Литература Киното го обича

balgari.bg

Киното го обича

Писателят Георги Мишев е роден на 3 ноември 1935 г. в село Йоглав, Ловешко. През 1953 г. завършва техникума по ветеринарна медицина в Ловеч. През 1958-а завършва журналистика в Софийския университет.
В периода 1958-1967 г. е кореспондент в Ловеч на вестник "Септемврийче", а от 1967 до 1970 г. е редактор в издателство "Народна младеж".
През 1973 г. започва работа като редактор и сценарист в киностудия "Бояна".
Председател е на Обществения комитет за екологична защита на Русе от създаването му на 8 март 1988 г. Народен представител в VII Велико народно събрание (1990-1992).
Георги Мишев е автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца, както и на сценарии за игрални филми. Сред тях са "Преброяване на дивите зайци" и "Вилна зона" (режисьор Едуард Захариев), "Дами канят" (режисьор Иван Андонов), "Не си отивай", "Момчето си отива", "Селянинът с колелото" и "Матриархат" (режисьор Людмил Кирков) и др. През 1966 г. е организатор и съставител на първия алманах на писателите в Ловеч, озаглавен "С дъх на люляк".
Мишев е носител на Специалната награда на XV кинофестивал на българския игрален филм през 1978 г., има отличия от кинофестивали в Локарно, Карлови вари, Москва и др.
Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Ловеч".
Наградата за цялостно творчество Българската филмова академия му присъди през 2011 г.

Интервю с Георги Мишев помества liternet.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google