Изкуство Литература Радетел за българско без граници

balgari.bg

Радетел за българско без граници

Проф. Петър Константинов е роден на 1 август 1928 г. в Казанлък. Завършил е медицина и политическа икономия.
На популяризирането на българското, европейското и световното изкуство Петър Константинов е посветил повече от четирийсет години от живота си. Автор е на над трийсет книги - романи, повести, сборници разкази, публицистика и изкуствознание. Има и над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическата икономия и историята и повече от 2000 публикации в периодичния печат.
Сред най-известните му творби са "Предание от изчезналия град", "Хаджи Адем", "Ирмена", тетралогията "Синият аметист", "Светилници в утрото", "Сказание за долината на розите", "Вечният Бог", "Вдъхновението на едно столетие", "Старият Пловдив", "История на България с премълчавани исторически факти", "За и против националните интереси на България", "Завръщането на Прометей", "Съкровищата на България", "Съкровищата на Европа", "Съкровищата на света" и др.
Литературното му творчество се характеризира с траен интерес към духовния свят на човека. В романите, разказите и повестите си той отразява възхода и крушението на нравствените идеали, на творческите въжделения и личното достойнство като смисъл и съдържание на човешкия живот.�
Петър Константинов е един от основателите и председател на Общонародното сдружение "Мати Болгария" - първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 г.
През последните 22 г. той осъществи изключително активна дейност у нас и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския дух, народните традиции и историческата памет.
Проф. Константинов огравяваше Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България и Националния комитет за защита на историческата истина в България.
Проф. Петър Константинов почина на 12 юни 2011 година.
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google